Het eten van groente en fruit is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Deze voedingsmiddelen leveren namelijk veel voedingsstoffen die helpen ons lichaam goed te laten functioneren. Daarnaast leveren ze ook een bijdrage aan een gezond immuunsysteem, dat onze weerstand tegen ziekten verbetert.
De beste manier om fruit te consumeren is rauw of in de vorm van sappen die geen additieven of conserveringsmiddelen bevatten. Sommige groenten worden ook beter rauw gegeten en anderen gestoomd of gekookt in een beetje water om van hun gezonde eigenschappen te kunnen genieten.
Hoewel deze voedingsmiddelen talloze voordelen bieden, gaat hun teelt vaak gepaard met veel milieuverontreiniging. Ook worden er veel pesticiden en chemicaliën gebruikt op boerderijen.
Zelfs als ze eenmaal te koop liggen in de supermarkt komen ze in contact komen met nieuwe bacteriën door de handen van werknemers en potentiële kopers.
Werkwijzen voor het wassen en ontsmetten van groente en fruit
- Azijn is een van de beste ontsmettingsmiddelen voor fruit en groente. Het heeft namelijk anti-oxiderende eigenschappen. Hiermee verwijder je schadelijke bacteriën. Je verlengt daardoor de houdbaarheid. Voeg een kopje azijn toe aan een kom water en leg de groenten gedurende 20 minuten in dit mengsel, voor je ze gebruikt.
- Het mengen van azijn met citroen kan ook bijdragen aan het behoud van gezonde vruchten. Combineer gelijke delen azijn, water en citroensap in een spuitfles. Bespuit vervolgens de vruchten met dit mengsel. Laat het 10 minuten zitten en spoel ze daarna af met schoon water.
- Natuurlijke zeep is ook een goed ontsmettingsmiddel. Gebruik dit echter in kleine hoeveelheden en spoel altijd grondig na als je het hebt gebruikt om zo alle residuen die de smaak kunnen veranderen te verwijderen.
- Je kunt ook water mengen met 5 druppels tea tree olie. Laat de groente en het fruit een paar minuten hierin weken om ze te desinfecteren. Droog ze daarna grondig af.
Aanbevelingen om in gedachten te houden
- Om sporen van bacteriën te verwijderen, moet je elk voedingsmiddel grondig wassen voordat je het eet. Zelfs voor het koken moet je ervoor zorgen dat je opbergspullen en keukengerei zijn schoongemaakt en vrij zijn van verontreinigingen. Vergeet ook niet om je handen goed te wassen voordat je begint aan een recept.
- Vermijd het gebruik van chemicaliën of heet water bij het schoonmaken van je groente en fruit. Dit kan er namelijk toe leiden dat een aantal van hun gunstige voedingsstoffen verloren gaan.
- Het is niet altijd een goed idee om alle groenten of fruit te schillen voordat je ze gebruikt. De schil bevat namelijk soms voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Je moet wel altijd je geschilde fruit wassen, omdat de bacteriën die aanwezig zijn aan de buitenkant soms nog steeds het vruchtvlees kunnen besmetten.
- Bij het schoonmaken van groenten zoals sla of kool moet je de buitenste bladeren verwijderen. Dit is waar de meeste bacteriën zich bevinden. Vervolgens moet je elk blad wassen om eventuele resten van insecten of chemicaliën te verwijderen.
- Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je fruit, groente of ander soort voedsel dat je eet volledig vrij is van bacteriën die infecties of ziekte kunnen veroorzaken. Het eten van voedingsmiddelen die niet grondig gewassen zijn kan schadelijke effecten veroorzaken en de balans van je darmen en spijsvertering aantasten. Daardoor kan diarree of voedselvergiftiging ontstaan. Het is daarom belangrijk dat je altijd een goede hygiëne toepast tijdens de desinfectie en voorbereiding van voedsel.
Rauw voedsel veilig gebruiken
Rauwe groenten en fruit leveren veel voedingsstoffen aan het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, mineralen, vitaminen en andere stoffen. Deze kunnen tijdens het koken verloren gaan.
Door contact met chemicaliën en bacteriën kunnen deze voedingsstoffen ook verloren gaan. Maar in plaats van het vermijden van het eten van rauw voedsel kun je dus gewoon de aanbevelingen volgen die we hierboven beschreven hebben.
Zo kun je deze schadelijke stoffen verwijderen en een betere algemene gezondheid bevorderen.