Tips om te stoppen met nagelbijten

Alhoewel veel mensen anders denken, is nagelbijten niet alleen gerelateerd aan stress, verlangen of onhygiëne. Deze gewoonte kan ook te maken hebben met verborgen psychologische factoren. Dat kan bijvoorbeeld gerelateerd aan angst zijn, of zelfs iets zo ernstig als onverwerkt jeugdtrauma.

Nagelbijten, ook wel bekend als onychofagie, heeft niet alleen serieuze gevolgen op esthetisch gebied. Het heeft namelijk ook gevolgen voor je gezondheid.

Nagels dragen bijvoorbeeld virussen en bacteriën met zich mee. Deze kunnen je ziek kunnen maken nadat ze in contact komen met je mond. Je kunt je nagels, tanden en zelfs je tandvlees permanent beschadigen als je op je nagels bijt.

Maak je echter niet druk! Met een klein beetje discipline, vaardigheid en de 10 tips die we in dit artikel opnoemen, zul je weer mooie en gezonde nagels hebben.

Waarom bijt ik mijn nagels?

Nagels worden voornamelijk gevormd door gekeratiniseerde dode cellen en zijn op verschillende manieren bruikbaar voor mensen.

Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om snaarinstrumenten te bespelen, aangezien ze een erg onderscheidend geluid maken. Men vermoedt dat de oermens ze gebruikte om te klauteren, of misschien zelfs om te vechten.

Nagelbijten of onychofagie kan beginnen door je vingers in je mond te steken, iets wat kinderen bijna altijd doen. Het wordt niet echt gezien als een ziekte, maar als een milde psychologische aandoening.

Dit vereist speciale hulp wanneer het niet onder controle gehouden wordt. Er zijn twee soorten oorzaken:

  • Extern: Angst of nervositeit die ontstaat door dagelijkse problemen, zoals een ruzie met je partner, examens, economische of werkgerelateerde problemen. De persoon kan dit zelf onder controle houden.
  • Intern: Verandering in het zenuwstelsel of de emotionele balans, wat veroorzaakt wordt door familieproblemen, misbruik, jaloezie, vernedering, problemen met het zelfbeeld of de behoefte om jezelf te straffen. Deze dingen zijn vaak weer het gevolg van externe oorzaken. De gewoonte kan jaren aanhouden. Soms kan het nagelbijten zelfs zo’n ernstige vormen aannemen, dat het als zelfbeschadiging kan worden gezien.

Je denkt misschien dat een beetje nervositeit geen kwaad kan en dat je nagels wel weer aangroeien. Overweeg echter eens het volgende: nagelbijten heeft gevolgen die je je moeilijk voor kunt stellen.

Nagelbijten: Permanente schade

Handen kunnen gezien worden als een reflectie van iemands gezondheid en of diegene zich op zijn gemak voelt. Schone en verzorgde handen laten een geweldige indruk achter, waar je ook maar naartoe gaat. Op je nagels bijten heeft sociale, emotionele en gezondheidsgerelateerde implicaties.

Gezondheid en esthetica

  • Nagels dragen veel verschillende ziektekiemen met zich mee, die door je spijsverteringsstelsel gaan wanneer ze in contact komen met speeksel en zij kunnen ziektes veroorzaken.
  • De schade aan de nagelriem en de huid van de vingers kan bacteriële en virale infecties naar binnen laten via de handen.
  • Nagelbijten kan vervormingen van de vingers veroorzaken. Je kunt de nagel zelfs voor altijd verliezen door afsterving.
  • Chronische ontstekingen van de vingers.
  • Meer gaatjes door schade aan de tanden.

Emotioneel

  • Angst of ongerustheid over het uiterlijk van de handen.
  • Slecht zelfbeeld.
  • Gebrek aan zelfbeheersing.

Sociaal

  • De nagelbijter voelt zich mogelijk afgewezen door de gemeenschap.
  • Persoonlijke relaties worden mogelijk beïnvloed.
  • Baanproblemen: afgewezen bij sollicitaties en gesprekken vanwege een onverzorgd uiterlijk.

Stoppen met nagelbijten is bevorderlijk op sociaal, emotioneel en psychologisch gebied. Hierna volgen 10 simpele tips om te stoppen met het bijten van je nagels. Lees ze rustig door en pas ze direct toe!

10 tips om te stoppen met nagelbijten

Dit zijn geen gecompliceerde behandelingen of vreemde producten voor je nagels met mogelijke bijwerkingen. Als je deze simpele tips aan je dagelijkse leven toevoegt en er echt je best voor doet, dan zul je je doelstellingen behalen.

Tip 1: Zelfkennis en bevrijding

Ten eerste moet je de situaties identificeren die ervoor zorgen dat je op je nagels begint te bijten, zoals je nagels strelen, aanraken, voelen, wrijven of krabben, waarna je ze in je mond steekt.

De tweede stap is ontdekken wanneer deze gewoonte geactiveerd wordt, zoals tijdens examens, voordat je bepaalde beslissingen maakt, enzovoorts.

De derde en laatste stap is activiteiten uitkiezen die deze stresscyclus voorkomen en je handen bezig houden. Dit zouden dingen moeten zijn als een sport beoefenen, dansen, een muziekinstrument bespelen, enzovoorts. Op die manier zul je je onrust onder controle houden en je nagels niet beschadigen.

Tip 2: Substituut met planten

Begin met het langzaam kauwen op eetbare planten, zoals zoethoutwortel. Op die manier zul je niet op je nagels bijten maar je mond wel bezig houden. Je zult deze planten wel altijd bij je moeten hebben zodat ze je kunnen helpen in onverwacht stressvolle situaties.

Tip 3: Suikervrije kauwgom

Het is een goed idee om op kauwgom of pepermunt te kauwen wanneer je de behoefte hebt om op je nagels te bijten. Dit is een win-win situatie: je mond zal bezig gehouden worden, je hebt een frisse adem én je voorkomt rimpels vanwege de beweging van je kaakspieren.

Tip 4: Aloë vera

De aloë vera plant heeft vele gezonde eigenschappen, maar hij smaakt erg vies. Schil een aloë vera blad en snijd het in stukjes. Doe ze in de koelkast en wrijf je nagels er elke morgen mee in. We verzekeren je dat je je nagels na een paar schrikreacties niet meer in je mond steekt nadat je de aloë vera hebt geproefd.

Tip 5: Zelfbeheersingsoefening

Deze oefening zal je helpen om de behoefte om op je nagels te bijten onder controle te houden:

  • Houd een vinger 5 centimeter voor je mond.
  • Trek hem weer terug.
  • Herhaal dit verschillende keren en houd je vinger steeds dichter bij je mond.
  • Doe je vinger een paar keer een paar minuten in je mond zonder dat je op je nagel bijt.

Doe deze oefening elke dag een paar minuten en je zult zien dat je verrast zult worden door de resultaten.

Tip 6: Nepnagels

Gebruik acrylnagels. Op deze manier laat je je nagels groeien en is het onmogelijk om op ze te bijten. Als je een beetje geld spendeert aan je nagels, zul je er sneller alles aan doen om ze niet te verpesten. Dat zou namelijk zonde van het geld zijn geweest!

Tip 7: Nagelpleisters

Doe pleisters op je nagels en laat ze een aantal dagen zitten (je kan ze elke keer verwisselen als je een douche of bad neemt). Het idee is dat je elke keer ziet hoe mooi je nagels zijn wanneer je de pleisters eraf haalt. Herhaal dit zo vaak als nodig is.

Tip 8: Zoek een hobby

Deze activiteit zal je afleiden en dus voorkomen dat je op je nagels bijt. Bovendien zul je daarnaast ook een nieuwe passie ontdekken. Het kan van alles zijn, zoals je huis inrichten, breien, joggen of andere activiteiten buitenshuis.

Misschien kom je er zelfs achter dat je graag je vriendinnen manicures geeft. We raden je echter vooral iets aan aan waarbij je handen vies worden, zoals door verf of klei.

Tip 9: Handschoenen

Als je handschoenen fijn vindt, gebruik ze dan. Ze zijn uitstekend om nagelbijten te voorkomen.

Tip 10: Vier je succes

Vier je nagels. Praat over hoe goed ze eruit zien. Aanmoediging van je vrienden/vriendinnen en familie zal je ook helpen om ze gezond en mooi te houden.

Het is meer vaardigheid dan kracht

Nu ken je verschillende manieren om nagelbijten te voorkomen en de gewoonte voorgoed uit je leven te bannen. Word niet depressief.

Beetje bij beetje zul je je doel behalen; je hoeft er alleen maar over na te denken en je op je doel te richten. Kies de tips uit die het beste voor jou werken zodat je kunt stoppen met nagelbijten en je handen gezond en mooi worden.