Tussentijds bloedverlies: wat betekent het?

Vaginaal bloedverlies wanneer een vrouw niet ongesteld is, wordt ook wel tussentijds bloedverlies genoemd. Het dient meestal als waarschuwing voor de vrouw die het ervaart. Dit komt doordat dit een symptoom kan zijn van een ernstiger probleem, dat te maken heeft met het voortplantingssysteem.

Tussentijds bloedverlies wordt niet gezien als normaal. Het is echter ook weer niet heel ongewoon. Gelukkig hoeft het niet altijd te wijzen op een mogelijk ernstige aandoening.

Het is echter wel belangrijk dat alle vrouwen goed geïnformeerd zijn over dit onderwerp en de mogelijke oorzaken. Zo kun je voorkomen dat je meteen aan de ernstigste mogelijkheden gaat denken.

Alles over tussentijds bloedverlies

Een normale menstruatiecylcus duurt tussen de eenentwintig en vijfendertig dagen, met een gemiddelde van achtentwintig dagen. Een normale ongesteldheid duurt ongeveer tussen de twee en zeven dagen. In deze periode verliest een vrouw tussen de 30 en 80 ml bloed.

We spreken van abnormaal bloedverlies als een vrouw bloed verliest tijdens de periode tussen de laatste dag van haar vorige ongesteldheid en de eerste dag van haar volgende ongesteldheid.

Het is echter wel zo dat bijna alle vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven weleens last zullen hebben van tussentijds bloedverlies. Gelukkig is het in de meeste gevallen geen reden om je zorgen te maken.

Desondanks raden gezondheidsdeskundigen en gynaecologen aan om altijd je dokter te raadplegen wanneer je last hebt van dit symptoom. Het zou namelijk wel een aanwijzing kunnen zijn van een ernstiger probleem als kanker of een voorstadium van kanker.

Waardoor kan tussentijds bloedverlies worden veroorzaakt?

Ovulatie

De ovulatie is een van de mogelijke oorzaken van abnormaal bloedverlies tussen ongesteldheidsperioden in. Wanneer je aan het ovuleren bent, maakt je lichaam meer oestrogeen aan. Oestrogeen is een hormoon dat verbonden is aan de eisprong.

Deze toename van oestrogeen kan ervoor zorgen dat je last krijg van tussentijds bloedverlies. Dit speelt vooral wanneer je merkt dat dit bloedverlies zich voordoet tijdens de dertiende tot de zestiende dag van je menstruatiecyclus.

Wanneer de ovulatie de oorzaak is van het bloedverlies, dan is het bloed doorgaans roze of bruinig van kleur. Soms gaat het gepaard met baarmoederhalsslijm en krampen in de onderbuik.

Stress

Lichamelijke en mentale stress kunnen ook te maken hebben met het ontstaan van tussentijds bloedverlies.

Gedurende periodes waarin je veel spanning en stress ervaart, krijgen je hersenen op bepaalde manieren prikkels. Dit kan vervolgens invloed hebben op je normale menstruatiecyclus. Hierdoor kun je last krijgen van bruinige afscheiding.Dat treedt dan op in de dagen net voor en net na je ongesteldheid.

Zwangerschap

Het is helemaal niet ongewoon dat een vrouw niet gelijk doorheeft dat ze zwanger is. Het kan gebeuren dat ze hier pas achterkomt wanneer ze langs gaat bij de dokter. Die afspraak wordt dan vaak gemaakt omdat ze last heeft van tussentijds bloedverlies.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van onverklaarbaar bloedverlies. Dat gebeurt soms wanneer het embryo zich in de baarmoeder nestelt.

Toch is het belangrijk om in dit geval je huisaers te raadplegen. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan namelijk ook een teken zijn van een miskraam.

Wanneer moet tussentijds bloedverlies worden gezien als een noodgeval?

In het geval je tussen de ongesteldheidsperioden in last krijgt van:

  • hevig bloedverlies
  • bloedverlies dat heviger is dan je ongesteldheid
  • het bloed dieprood, zwart of bruin van kleur is
  • dit gepaard gaat met andere symptomen als zweten, duizeligheid, aritmie of buikpijn

Het is dan belangrijk om meteen medische hulp in te schakelen.

Wanneer je veel bloed verliest dan kan dit wijzen op een vleesboom. Er is dan geen sprake van meer bloedverlies dan je normaal verliest wanneer je ongesteld bent.

Hoe dan ook kan overwegend veel bloedverlies tussen de ongesteldheidsperioden in het beste worden gediagnosticeerd door middel van een medisch onderzoek.

Op die manier kan de arts vaststellen of de oorzaak gevonden kan worden in de baarmoederhals, de baarmoeder of de vagina.

Wat betekent het als je na de overgang last krijgt van tussentijds bloedverlies?

Wanneer een vrouw op een bepaalde leeftijd niet meer ongesteld wordt, dan is dit een aanwijzing dat haar lichaam de overgang heeft bereikt.

Wanneer een vrouw na de overgang echter ineens last krijgt van kleine bloedingen of hevig bloedverlies, dan kan dit een waarschuwingsteken zijn. Het bloedverlies wijst dan op een bepaald gezondheidsprobleem.

Een vleesboom of poliep kan dit soort bloedverlies veroorzaken. In veel gevallen is het echter helaas een vroeg symptoom van kanker of een voorstadium van kanker.

Welke onderzoeken moeten worden uitgevoerd?

Een van de meest voorkomende onderzoeken dat wordt uitgevoerd in het geval van gynaecologische abnormaliteiten is een uitstrijkje.

De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om de oorzaak van het bloedverlies te bepalen. Het kan veroorzaakt worden door een probleem in de baarmoeder, maar er kan ook sprake zijn van kankerachtige cellen in de baarmoederhals.

Een echografie is een zeer fijngevoelige manier om veranderingen in de baarmoeder of de eierstokken waar te nemen.

Daarnaast kan er ook een hysteroscopie gedaan worden. Dat gebeurt wanneer de andere onderzoeken niet voldoende zijn om alle twijfels weg te nemen.

Tijdens dit onderzoek wordt er via de vagina een kleine camera bij de vrouw naar binnen gebracht. Zo kan de arts de baarmoeder beter bekijken.