Heimwee is de pijn of het ongemak die je voelt wanneer je iemand of iets waarvan je houdt, kwijt raakt. Volgens Freud denk je wanneer dit gebeurt dat een deel van jezelf weggegaan is met diegene.
Deze emotie kan een groot probleem worden en zelfs tot een depressie leiden. Daarom is het een goed idee om te weten hoe je dit onder controle kan houden en om hier een aantal strategieën voor te leren.
We hebben geleerd dat wanneer je iemand verliest, je het beste kan zoeken naar iets of iemand om al je liefde aan te geven. Echter zijn er ook andere, makkelijke manieren om met deze situatie om te gaan, in plaats van de ene geliefde in te ruilen voor de andere.
Je kan een huisdier nemen of regelmatig tijd doorbrengen met een geliefd dier. Mensen kiezen vaak voor een hond, want deze dieren zijn loyaal en lief. Het blijkt dat deze theorie een basis heeft in de wetenschap.
Een team onderzoekers van de University of British Colombia lijkt dit bewezen te hebben in dit onderzoek. Voor dit onderzoek moesten studenten verhuizen voor hun colleges. Ze gingen beter om met deze verandering wanneer zij een hond hadden die hen begeleide als ze heimwee voelden. Het directe gevolg hiervan was betere academische prestaties.
De negatieve bijwerkingen van heimwee
Heimwee kan ervoor zorgen dat je te veel achterom kijkt, naar het verleden waar de persoon die je mist zich bevindt en de plek is waar je naar verlangt. Daardoor lijken dingen die in het heden gebeuren saai in vergelijking met je geïdealiseerde herinneringen. Daarnaast lijkt de toekomst een verwarrende, verre plaats.
Op de een of andere manier leef je nog steeds ‘gisteren’ en maak je vandaag en morgen onbelangrijk. En als je heimwee verandert in een staat van zijn in plaats van een plek die je van tijd tot tijd bezoekt, kan je je doelen vergeten.
Nostalgie overvalt je op een bepaalde leeftijd, houdt je weg van bepaalde voordelen die het leven je aanreikt. Het is niet dat je deze weggooit, maar je ziet ze gewoon niet meer.
Daarnaast geef je je werk of lessen niet de aandacht die ze nodig hebben, denk je niet na over wat je echt wilt en ervaar je deze nieuwe ervaring niet met de passie waarop je had gehoopt toen je ermee begon. Daarom is het zo belangrijk dat er meer onderzoeken hiernaar worden gedaan, vooral voor de jongvolwassenen.
Therapie met dieren helpt bij de overgang van de middelbare school naar de universiteit
De onderzoekers verzamelden informatie van 44 universiteiten. Zij selecteerden eerstejaars studenten die aangegeven hebben dat ze last hadden van heimwee en hebben hen gevraagd een vragenlijst in te vullen.
Op deze manier konden de resultaten van heimwee worden gemeten. Vervolgens kozen ze een groep proefpersonen voor ondersteunende therapie met dieren. De volgende groep moest hier acht weken op wachten.
De studenten die de therapie kregen, kwamen elke week 45 minuten in contact met een kleine groep honden om hun heimwee tegen te gaan. Na deze acht weken kregen de studenten dezelfde vragenlijst. Deze werd vervolgens vergeleken met de eerste vragenlijst aan het begin van het onderzoek.
De resultaten waren verbluffend: degenen in de eerste groep gaven aan veel minder last te hebben van heimwee en hadden een beter humeur. Bij de studenten die deze therapie niet kregen, was dit juist verslechterd. De individuele verhalen van deze studenten werden positief beïnvloed, maar dit kan mogelijk ook een verschil betekenen in jouw verhaal.