Sommige ouders hebben zeer hoge verwachtingen van hun kinderen. Strenge ouders willen dat hun kinderen altijd hun best doen en altijd hun volledige potentie benutten.
Strenge ouders krijgen echter niet altijd het resultaat waar ze op gehoopt hadden.
Wanneer dit gebeurt, is het tijd om jezelf eens goed onder de loep te nemen. Niemand vindt het tenslotte leuk om het mis te hebben, maar fouten, klein of groot, worden zeer makkelijk gemaakt, met name als het aankomt op het opvoeden van kinderen.
1. Strenge ouders zien niet in dat hun veeleisendheid de prestaties van hun kinderen helemaal niet bevordert
Misschien denk je dat pushen, aanmoedigen en je kind onder druk zetten om altijd zijn best te doen ervoor zullen zorgen dat hij beter zal presteren op school? Wat gebeurt er wanneer jouw baas jou onder druk zet? Voel je je dan gemotiveerd of bezorgt dit je juist enorm veel stress?
Te streng zijn zal in de meeste gevallen juist averechts werken, omdat het altijd gepaard gaat met stress en angst.
Bovendien kan je kind hierdoor gaan denken dat jij hem niet goed genoeg vindt zoals hij is. Je kind zal zich realiseren dat hij niet aan je verwachtingen kan voldoen en hier ontmoedigd door raken.
Je moet je kinderen daarom wat ruimte geven. Druk opleggen helpt niet altijd om betere resultaten te produceren.
2. Strenge ouders weten niet dat perfectionisme helemaal niet iets goeds is
Wil je echt een perfectionistisch kind opvoeden? Waarschijnlijk weet je als geen ander dat perfectie helemaal niet bestaat. Mensen zijn nu eenmaal onvolmaakt en daardoor zullen we ook altijd fouten maken. Deze fouten zijn echter niet volledig negatief: ze helpen ons namelijk ook om te leren en groeien.
Strenge ouders vinden het vaak erg lastig om de fouten van hun kinderen te vergeven en vergeten. Het is echter volkomen nutteloos om te proberen om ervoor te zorgen dat je kinderen geen fouten meer zullen maken.
Zonder te struikelen en onderuit te gaan, zonder de consequenties van onze daden onder ogen te hoeven komen, zullen we nooit in staat zijn uit te vogelen welk pad we zouden moeten bewandelen.
3. Strenge ouders hebben onbereikbare, frustrerende verwachtingen
Waarschijnlijk heb je al meer dan eens te horen gekregen dat je verwachtingen realistisch moeten zijn als je wilt dat eraan voldaan wordt.
Onthoud dat je kinderen zo goed mogelijk hun best zullen doen om ervoor te zorgen dat jij trots op ze zult zijn. Probeer daarom verwachtingen te scheppen waar je kinderen aan kunnen voldoen. Door te hoge verwachtingen te scheppen, zullen je kinderen gefrustreerd raken en uiteindelijk zelfs last kunnen krijgen van depressie.
Strenge ouders stellen zeer hoge doelen voor hun kinderen, maar heb je je als ouder ooit weleens afgevraagd wat je kinderen willen? Wat hun doelen zijn?
Natuurlijk is het niet slecht om te willen dat de mensen waar je het meest om geeft het ver zullen schoppen in het leven. Dit is echter niet jouw verantwoordelijkheid. Doelen zijn persoonlijk en niemand kan ze voor een ander stellen of aan een ander opleggen.
4. Strenge ouders vergeten dat problemen in hun persoonlijke relaties ook invloed hebben op hun kinderen
Jouw persoonlijke relaties zijn vast heel belangrijk voor je, maar strenge ouders kunnen hun relaties ernstig beïnvloeden.
Strenge ouders kunnen te veeleisend zijn. Het kan zijn dat ze te veel gaan verwachten van hun persoonlijke relaties en de lat veel te hoog leggen. Dit kan leiden tot teleurstellingen en een over het algemeen negatieve sfeer. Dit zal niet alleen invloed hebben op de relatie die ze met hun kinderen hebben, maar ook op de relaties met de mensen om hen heen.
Wees daarom ook realistisch als het aankomt op je persoonlijke relaties. Door te streng te zijn, zal je deze relaties namelijk kunnen verliezen.
5. Strenge ouders leren hun kinderen dat liefde verdiend moet worden
Een kind dat zeer strenge ouders heeft, heeft door wat voor genegenheid zijn ouders hem geven wanneer hij aan hun verwachtingen voldoet en hoe ze reageren wanneer hij faalt.
Hierdoor krijgt het kind het idee dat liefde niet onvoorwaardelijk is, maar juist het tegenovergestelde. Als hij een fout maakt, dan zullen zijn ouders niet meer van hem houden en als hij niet aan hun verwachtingen voldoet, dan is hij hun genegenheid niet waard.
Dit kan er allemaal voor zorgen dat een kind ernstige problemen met zijn zelfvertrouwen krijgt en grote onzekerheden ontwikkelt, die invloed zullen hebben op de toekomstige relaties die hij op zal bouwen.
Kinderen staan tegenwoordig onder erg veel druk en hebben daardoor ook de drang om te streven naar de goedkeuring van hun ouders. Dit is niet alleen het begin van ongelukkigheid, maar ook het begin van veel mislukte relaties.
Strenge ouders moeten zich bewust zijn van het gegeven dat ze zelf ook fouten maken. Hun kinderen hoeven dus ook helemaal niet perfect te zijn. Vertrouwen in hun eigen vaardigheden, niet resultaten, dat is waar het werkelijk om gaat.