Tegenwoordig is hoofdpijn één van de symptomen waarvoor de meeste mensen medische hulp zoeken. Het treedt zo vaak op en met zo’n intensiteit dat de mensen die ze ervaren zich gealarmeerd en ongerust voelen. Leer hier de vijf oorzaken van veel voorkomende hoofdpijnen kennen.
In de meeste gevallen heeft hoofdpijn te maken met:
- Stress
- Verkoudheden
- Uitdroging
- Ze kunnen ook verbonden zijn met aanverwante symptomen van andere aandoeningen zoals contracturen in de hals.
Afhankelijk van waar de pijn specifiek in het hoofd optreedt, kan die licht, acuut en intens zijn. Sommige patiënten omschrijven de pijn gewoon als een gevoel dat een bepaald deel van het hoofd ingedrukt wordt. Het veroorzaakt bovendien een bijna ondraaglijk ongemak.
Maar de meeste vormen van veel voorkomende hoofdpijnen wijzen niet op een of andere aandoening waarover we ons te veel zorgen moeten maken. In de meeste gevallen hoeven we het dus niet als een dringend probleem te beschouwen.
Mogelijke oorzaken van veel voorkomende hoofdpijnen
1. Spanningsmigraine
Deze aandoening is één van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Bovendien is het één van de redenen die het meest leiden tot neurologische consulten.
Het begint met een kloppend gevoel in de slapen of rond de ogen. Dit creëert spanning in de nek en in het gezicht. Tegelijkertijd laat het een enorme gevoeligheid in de schedel ontstaan.
Spanningsmigraine treedt vooral aan het einde van de dag op. Want dan hebben de vermoeidheid en de stress van de werkdag zich opgestapeld. Dat is de reden ook dat de volgende oorzaken de voornaamste aanleidingen zijn voor deze vorm van migraine:
- slecht slapen,
- slapeloosheid,
- hormonale veranderingen,
- stressvolle situaties,
- mogelijke episoden van depressie.
2. Migraine in het achterhoofd
Dit is een aandoening die gepaard gaat met het opkomen van een knellend gevoel aan de basis van de schedel.
Wanneer iemand hieraan lijdt, dan klaagt die persoon vaak over pijn in het bovenste deel van de nek. In sommige gevallen verspreidt de pijn zich naar de kaak.
3. Gerichte migraine-neuralgie
Dit is een veel voorkomende hoofdpijn waarbij de pijn aan één zijde van het hoofd optreedt en dan verdergaat tot het ook de andere helft treft.
Het verschijnt vaak na het plots vrijmaken van histamine of serotonine in het lichaam. Het kan een gevolg zijn van overmatig alcoholgebruik, inname van te veel medicatie of een te grote inspanning tijdens een lichamelijke activiteit.
4. Vasculaire hoofdpijn
Je moet hoofdpijn die te maken heeft met de bloedvaten in de hersenen zeer goed in de gaten houden. Dit is om toekomstige complicaties te verkomen.
In de meeste gevallen is er geen reden tot bezorgdheid. Maar het is wel belangrijk dat je je bewust bent van andere signalen. Want ze kunnen verband houden met cerebrovasculaire accidenten of beroerten:
- Je voelt dat de pijn toeneemt. Het zorgt dat je voorover buigt, gaat hoesten of dat je moet gaan liggen.
- Sommige bewegingen of spreken zijn moeilijk.
- De pijn blijft meer dan drie dagen duren.
- Je hebt last van krampen of flauwvallen.
- Ook koorts, misselijkheid of braken kunnen optreden.
Praat met een specialist als je één van deze problemen ervaart. Dit geldt vooral als je al aan vasculaire problemen lijdt. Onthoud dat preventie de sleutel is.
5. Nekpijn
Nekpijn is nog een oorzaak van veel voorkomende hoofdpijnen. Het is zelfs een oorzaak die bij klinische onderzoeken vaak niet opgemerkt wordt. De oorzaken van deze aandoening zijn lichte ongelukken of een slechte houding.
De kenmerken zijn achteruitgang van de nekspieren en een verzwakking van de stabiliteit van de wervels. Tegelijkertijd veroorzaakt het spasmen in de nek. Die kunnen tot een kloppend gevoel in bepaalde delen van het hoofd leiden.
Breng veranderingen aan in je dagelijkse routine
Verander je gewoonten want dit kan helpen om de hoofdpijn te verlichten. Je kan bijvoorbeeld een gezond voedingspatroon volgen met fruit en groenten. Ook een vast schema om te eten kan je helpen om de perioden van hoofdpijn te verminderen.
Nog een factor waarop je moet letten is dat je het lichaam goed gehydrateerd houdt. Drink dus elke dag twee liters water zodat het lichaam gezond blijft. Drink ook geen producten die cafeïne en alcohol bevatten.
Doe regelmatig aan beweging. Want bewegen helpt om de stress en de spanning, evenals de hoofdpijn, te verminderen.
Vermijd ook nachten zonder slaap. Een goede nachtrust en voldoende uren slaap volgens de behoefte van je lichaam zorgen ervoor dat je dagelijks veel beter presteert. Het draagt ook bij tot het verdwijnen van het ongemak dat te maken heeft met veel voorkomende hoofdpijnen.
Heb je last van hoofdpijn die steeds terugkeert? Voel je pijn rond de ogen, de kaak of in het lagere deel van de schedel? Praat dan met een specialist. Want een gezondheidsdeskundige is de enige persoon die kan uitsluiten of er sprake is van een ernstige aandoening.