Emotionele balans en stabiliteit komt tot stand door een rustige atmosfeer te creëren. Ook wordt het gereguleerd door een innerlijke harmonie. Dit punt bereiken is niet zo eenvoudig. Gelukkig bestaan er echter wel enkele strategieën die we kunnen gebruiken om ons hierbij te helpen.
We weten dat emotionele stabiliteit gelijk staat aan een goed gevoel van welzijn. Bovendien is het ook nauw verbonden aan onze lichamelijke gezondheid.
Leven in het moment
Wanneer we deze stabiliteit bereiken, vindt er iets geweldigs plaats. We zullen dan namelijk eindelijk in staat zijn om volledig aanwezig te zijn in het moment. Niets kan ons zelfvertrouwen onderuit halen.
Wanneer we er genoeg over nadenken, dan weet de maatschappij ons altijd te verrassen. Het is een constructie die is voortgebouwd op lawaai en snelheid. Met lawaai bedoelen we de eisen die onze omgeving aan ons stelt.
Verwachtingen en druk
Onze maatschappij geeft ons het idee dat we de meest productieve werknemer moeten zijn, de beste dochter, de beste vader, de beste zus of de beste buurman.
De druk van onze omgeving kan ons vervolgens langzaam verwijderen van de persoon die we werkelijk zijn. Het kan ons verwijderen van de dingen die ons maken tot wie we zijn. Deze druk eist later zijn tol. Het kan zelfs zo ver gaan, dat we ons uiteindelijk realiseren dat onze emotionele balans helemaal aan gort ligt.
Het is daarom belangrijk om een gevoel van rust te vinden.
Een noodzakelijke balans
Het is echt wel mogelijk om onze behoeftes in harmonie te brengen met de eisen van onze omgeving. We moeten ernaar streven om deze subtiele emotionele balans te bereiken. Deze emotionele balans zal ons per slot van rekening ook veel gelukkiger maken en ons een gevoel van vrijheid geven.
Wij raden aan dat je hier door middel van dit artikel even op reflecteert.
De samuraifilosofie om emotionele balans te vinden
Wellicht heeft de tussenkop van deze alinea je aandacht weten te trekken. In eerste instantie zou je psychologie namelijk niet zo snel in verband brengen met de samuraicultuur.
De Bushido-filosofie wordt echter door veel meer geïnspireerd dan alleen atletische begeleiding. Het is het dan ook waard iets meer te weten over Bushido.
Hierbij willen we zelfs de nadruk leggen op een interessant punt.
Thomas Cleary
Probeer daarom boeken te lezen als Training the Samurai Mind: Bushido Sourcebook geschreven door Thomas Cleary. In dit boek behandelt de schrijver de stappen die samurai volgden om hun geest tot rust te brengen. Door hun geest tot rust te brengen en emotionele balans te vinden waren deze strijders beter in staat om hun vijanden te verslaan.
In werkelijkheid is Bushido immers een filosofie die verschillende strategieën samenvat om persoonlijke groei te bevorderen. De aspecten waar de Bushido-filosofie zich voornamelijk op richt, hebben ontelbaar veel guru’s aan weten te trekken.
1. Je moet leren om boven je zorgen te gaan staan
Plaats jezelf nooit onder de dingen waar je bang voor bent. Om emotionele balans te bereiken, is het belangrijk om een goed begrip van de realiteit te hebben.
- De noodzaak om boven je zorgen te gaan staan is simpel. Het houdt in dat we een duidelijk beeld moeten vormen van de wereld om ons heen. We moeten onze situatie onder controle krijgen.
- Wanneer je jezelf onder je zorgen plaatst, zullen deze zorgen je alleen maar nog meer onderuit halen.
Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je geen baan zou hebben? Voor de meeste mensen zou dit een zeer lastige, zo niet verwoestende, situatie zijn.
Verlies de controle niet
In dit soort situaties is het heel makkelijk om de controle te verliezen. Wanneer dit gebeurt, zul je jezelf misschien wijsmaken dat er geen oplossing voor je probleem bestaat of dat je voor altijd in deze situatie vast zult zitten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met je angsten.
Vergeet nooit om jezelf altijd net boven je zorgen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat jij de touwtjes in handen houdt. Wanneer dit het geval is, zullen de dingen waar je bang voor bent minder macht over je hebben.
2. Accepteer tegenspoed
Samurai waren volledig in staat om hun dood te accepteren. Ze begrepen dat ze hun leven vanuit hun plicht vroeg of laat op zouden moeten geven. Dit maakte deel uit van de Bushido-filosofie.
- Als gewone mensen hoeven we het ook weer niet zo extreem op te vatten. We zouden echter wel moeten leren om tegenspoed te accepteren. Het is bovendien belangrijk om je te realiseren dat het leven nu eenmaal niet makkelijk is. Soms verlies je dingen en soms moet je dingen zelf loslaten.
- Door deze duistere kant van het leven onder ogen te komen, zul je in staat zijn een realistischer beeld van het leven te ontwikkelen. En het zal er ook voor zorgen dat je de rust in je geest kunt bewaren. Een rustige geest brengt je een stukje dichterbij emotionele balans.
3. Ontwikkel je daadkracht
We zouden zelf actief deel moeten nemen aan ons eigen leven en ons niet op moeten stellen als toeschouwers. We moeten leren om zelf onze eigen beslissingen te nemen. Doen we dit namelijk niet, dan zullen ons zelfvertrouwen, onze emoties, onze waardigheid en onze waarden hieronder lijden.
We moeten leren om onszelf assertiever op te stellen. Zodat we zelf de generaal zijn op het slagveld in onze geest en niet alleen deel uitmaken van de grondtroepen.
4. Je geest is je beste bondgenoot
Zijn geest is altijd de beste bondgenoot van een samurai. Alleen met een rustige geest kun je namelijk in staat zijn om je vijanden te overwinnen.
- Een evenwichtige geest heeft een hoop vijanden. Van al deze vijanden zijn stress, twijfel en angst waarschijnlijk het gevaarlijkst. Ze leiden onze geest af, waardoor we ons niet kunnen richten op de dingen waar we ons eigenlijk mee bezig zouden moeten houden.
- Om je geest te trainen, is het belangrijk om elke dag tijd voor jezelf vrij te maken.
- Stilte, meditatie en het verzorgen van je behoeftes zijn allemaal uiterst belangrijk. Probeer daarom dagelijks een of twee uurtjes vrij te maken om hier aan te werken. Dit zal je helpen om je geest rustig te maken.
5. Zorg ervoor dat je waarden, principes en doelen duidelijk zijn
Iedereen zou ’s ochtends op moeten staan met een duidelijk doel voor ogen. Dit doel hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn; het kan ook zoiets simpels zijn als ‘ik wil en verdien het om gelukkig te zijn’.
Samurai hebben hun eigen Bushido-erecode en zo zouden wij onze eigen set van waarden moeten hebben.
Als je een duidelijk doel hebt en je weet waar dit doel uit voortkomt, dan kan vrijwel niets je nog tegenhouden. Je weet precies waar je naartoe gaat en welke principes je er op na houdt. De psychologische en emotionele balans die dit teweegbrengt is zeer significant.