Veel mensen gaan er onterecht vanuit dat een hoge bloeddruk voornamelijk voorkomt bij mannen. Deze aandoening komt echter net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. In dit artikel gaan we het hebben over een hoge bloeddruk bij vrouwen.
Een hoge bloeddruk is doorgaans zelfs een ‘stille’ ziekte bij vrouwen, waardoor er veel problemen ontstaan die niet op tijd gediagnosticeerd worden.
Eén gegeven dat het waard is om te onthouden is dat vrouwen gedurende de overgang veel meer kans hebben om een hoge bloeddruk te ontwikkelen dan mannen van dezelfde leeftijd. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die tot deze categorie behoren regelmatig langsgaan bij hun dokter voor controle.
Bovendien kan het heel handig zijn om zelf een bloeddrukmeter in huis te hebben, omdat je je bloeddruk op die manier op elk gewenste moment zelf kunt opmeten. Elke investering die je zelf maakt om je bloeddruk in de gaten te houden, hoe klein deze ook is, zal helpen om beter voor jezelf te zorgen.
Hieronder bespreken we vijf feiten over een hoge bloeddruk bij vrouwen die het waard zijn om te onthouden.
1. Steeds meer vrouwen hebben last van een hoge bloeddruk
In de afgelopen decennia is het aantal vrouwen dat last heeft van een hoge bloeddruk aanzienlijk gestegen. Dit is zonder twijfel een gegeven dat onze aandacht trekt en een gegeven dat we absoluut niet mogen vergeten.
Hieronder bespreken we enkele factoren die kunnen bijdragen aan dit verschijnsel:
- Roken, aangezien tegenwoordig steeds meer vrouwen deze gewoonte ontwikkelen.
- Werkstress gepaard met de druk van een gezin, zoals de zorg dragen voor je kinderen of hulpbehoevende familieleden. Dit zorgt er allemaal voor dat de bloeddruk bij vrouwen over het algemeen stijgt.
- Doktoren geven aan dat het aantal gevallen van een hoge bloeddruk bij mannen tussen de veertig en vijftig jaar oud nog altijd hoger is.
- Bij vrouwen tussen de vijftig en zestig jaar oud is er echter vaker sprake van een hoge bloeddruk dan bij mannen van dezelfde leeftijd. Dit komt door factoren als de overgang.
2. Anticonceptie en een hoge bloeddruk
Verschillende studies, zoals een studie uitgevoerd door de Mayo Kliniek, tonen aan dat het slikken van de anticonceptiepil ervoor kan zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat.
Als je daarnaast ook last hebt van overgewicht, dan is de kans om een hoge bloeddruk te ontwikkelen nog groter. Er zijn echter ook nog andere factoren die kunnen bijdragen aan dit verschijnsel:
- Vijfendertig jaar of ouder zijn.
- Een familiegeschiedenis van een hoge bloeddruk.
Als je momenteel de anticonceptiepil slikt, aarzel dan niet om je dokter te raadplegen om erachter te komen welke mogelijke bijwerkingen er verbonden zitten aan de pil die jij gebruikt.
3. Hoge bloeddruk bij vrouwen en de overgang
Voordat een vrouw de overgang bereikt blijft haar bloeddruk gedurende haar leven over het algemeen stabiel. In ieder geval als de vrouw niet rookt of niet al te veel stress ervaart.
Nadat een vrouw door de natuurlijke of chirurgische menopauze gaat, gaat haar bloeddruk doorgaans omhoog. We spreken van een chirurgische menopauze in het geval de eierstokken om medische redenen verwijderd moeten worden.
- Een gebrek aan oestrogeen is in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk. Dit gegeven wordt verklaard door te kijken naar het endotheel.
- De functie die het endotheel heeft, is om de verwijding en samentrekking van bepaalde bloedvaten te reguleren. Dit zorgt ervoor dat je bloeddruk stabiel blijft en stelt je in staat om je levenskwaliteit te verbeteren.
- Wanneer vrouwen door de overgang gaan, wordt dit systeem echter minder actief. Dit zorgt ervoor dat de aderwanden stugger worden en de bloeddruk stijgt.
Dit gebrek aan oestrogeen zorgt er ook voor dat we als vrouwen aankomen. En helaas kan een opeenhoping van vet rondom de middel er ook voor zorgen dat de bloeddruk stijgt.
4. Symptomen van een hoge bloeddruk bij vrouwen
- Hoofdpijn, die erger wordt in de ochtend en avond.
- Vermoeidheid
- Wazig zien
- Oogontsteking
- Hartkloppingen
- Oorsuizen
- Toegenomen angst
- Moeite met de concentratie
- Vermoeid of buiten adem raken bij het uitvoeren van activiteiten zoals traplopen.
- Slapeloosheid
- Bloed in de urine. Dit komt vaker voor wanneer een hoge bloeddruk de gezondheid van de nieren al heeft aangetast.
- Duizeligheid
- Zwakheid
Deze symptomen kunnen allemaal erger worden wanneer een vrouw door de overgang gaat.
5. Hoe je een hoge bloeddruk bij vrouwen kunt behandelen
Allereerst is het belangrijk om erachter te komen of er sprake is van een familiegeschiedenis van een hoge bloeddruk. Als dit het geval is, dan is het belangrijk om dit te melden bij je dokter zodat hij/zij je bloeddruk regelmatig kan controleren.
Het is belangrijk om onderstaand advies in praktijk te brengen:
- Probeer niet de hele dag door te zitten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om minstens een half uur per dag te bewegen.
- Als je rookt, probeer hier dan meteen mee te stoppen.
- Probeer minder zout te consumeren.
- Drink minstens twee liter water per dag.
- Begin je dag door een glas warm water met citroensap te drinken.
- Eet artisjokken, wortels, spruitjes, aubergine, erwten, linzen etc.
- Breng je gerechten of salades op smaak met knoflook.
- Ook walnoten en bananen kunnen helpen om je bloeddruk te verlagen.
- Eet havermout met groene appel als ontbijt.
- Probeer niet te veel koffie en bepaalde theeën te drinken.
- Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart.
- Vermijd gewichtstoename.
Als je dus een vrouw bent die de overgang nadert of reeds door de overgang is gegaan, onthoud dan dat dit voor je lichaam een zeer belangrijk fase is in je leven. Een fase waarin je maar één doel zou moeten hebben: voor jezelf zorgen.