Vulvitis, vijf oorzaken en vijf symptomen

Sommige onderwerpen zijn erg belangrijk voor vrouwen. Hun seksuele gezondheid is ongetwijfeld één van deze thema’s. Dit betreft dus alles wat te maken heeft met de voortplantingsorganen. Vulvitis is een aandoening van deze organen.


In dit artikel willen we het hebben over vulvitis. Dit is een probleem waar elke vrouw op elk moment van haar leven last van kan krijgen.

Wat is vulvitis?

Vulvitis is een ontsteking van de vulva. Dit is geen ernstige aandoening. Maar het is een medisch probleem dat het resultaat is van een reeks verschillende oorzaken. Daartoe behoren onder andere:

  • Allergieën
  • Letsels
  • Uitwendige irritatie

Deze ontsteking gaat gewoonlijk ook gepaard met nog een aantal andere vaginale infecties. Je kan bijvoorbeeld vaginitis of genitale herpes krijgen. Maar met de hulp van je gynaecoloog kan je dit probleem eenvoudig en gemakkelijk aanpakken.

Oorzaken van vulvitis

Onze intieme zone is ongelooflijk gevoelig. Vele factoren kunnen dit deel van het lichaam dus aantasten. In geval van de ontsteking van de vulva zijn er verschillende redenen waarom dit gebeurt.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

1. Contact-dermatitis

Dermatitis als gevolg van aanraking veroorzaakt meestal een brandend gevoel en jeuk. Maar je hoeft je niet ongerust te maken. Want dit is geen infectie.

Het treedt op wanneer de huid in aanraking komt met elementen die irritatie veroorzaken. Het gevolg is dat de huid ontstoken raakt.

Welke elementen kunnen deze reactie veroorzaken?:

  • Zeep
  • Hygiënische producten voor vrouwen
  • Vaginale douches
  • Condooms
  • Zaaddodende middelen
  • Geparfumeerd toiletpapier
  • Tampons

2. Seksueel overdraagbare infecties

Herpes, gonorroe en chlamydia zijn drie ziekten die infecties van de vulva kunnen veroorzaken.

Als gevolg van deze aandoeningen heb je gewoonlijk last van de volgende vervelende symptomen:


  • Jeuk
  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn
  • Een intense afscheiding van een vloeistof die geel, groen of grijs kan zijn en een sterke geur heeft.

3. Vaginale mycose

Vaginale mycose is nog een oorzaak van vulvitis. Het is ook één van de oorzaken die het meeste voorkomen. Deze infectie wordt veroorzaakt door een gist die jeuk op de genitaliën veroorzaakt en een dikke vaginale afscheiding.

Deze gistinfectie kan erg gemakkelijk behandeld worden met antibiotica. Maar in sommige gevallen zijn ook behandelingen die je gewoon in de winkel koopt voldoende.

In geval van een ernstigere infectie moet je gynaecoloog uiteraard een gespecialiseerde vorm van medicatie voorschrijven.

4. Bacteriële infecties

De bacteriële flora in je lichaam is heilzaam omdat het je helpt om het immuunsysteem te versterken. Maar bepaalde bacteriën kunnen zich in grote hoeveelheden vermenigvuldigen en vulvitis veroorzaken.

Dit kan gebeuren wanneer je antibiotica gebruikt. Want deze medicatie laat niet alleen de bacteriën verdwijnen die de aandoening veroorzaken. Maar het tast ook de bacteriële flora aan.

Dit zijn enkele bacteriën die vulvitis kunnen laten ontstaan:


  • Streptokokken
  • Gardnerella
  • Stafylokokken

Bacteriële vulvitis gaat gepaard met de afscheiding van een witte of grijsachtige vloeistof. Dit vocht wordt gekenmerkt door een geur van vis.

5. Een laag peil in oestrogeen

Met het verstrijken van de jaren dalen de niveaus van dit hormoon op een natuurlijke manier. Dit is niet de meest voorkomende oorzaak. Maar bij sommige vrouwen ontwikkelt vulvitis zich wel als gevolg van een lage hoeveelheid oestrogeen.

Vrouwen die last hebben van dit probleem, hebben nu en dan pijn in deze zone. De vagina is ook soms droog. Om die redenen is de kans groot dat je wat problemen zal ervaren tijdens seksuele contacten.

Symptomen van vulvitis

Bepaalde symptomen zijn een aanwijzing dat je lijdt aan vulvitis. Ze zijn erg uiteenlopend en afhankelijk van de oorzaak van de infectie. Dit zijn enkele symptomen die je kan vaststellen:

1. Een branderig gevoel

Dit is één van de meest vervelende symptomen van vulvitis. Je ervaart een branderig gevoel in de zone van de vagina. Uiteraard treedt het meer op tijdens het plassen of na seks.

Dit brandend gevoel kan erger worden wanneer je menstruatie bijna begint.

2. Roodheid van de vulva

De zone van de vulva wordt rood omdat de hoeveelheid bloed in de haarvaatjes stijgt. Dit symptoom gaat gewoonlijk gepaard met een ontsteking. De hoeveelheid vochtafscheiding zal ook vermeerderen.

Je zal merken dat kleding of bewegingen tijdens het lopen meer ongemak veroorzaken dan normaal. Dan weet je dus dat je dit probleem hebt. Het is belangrijk dat je niet krabt. Gebruik ook geen enkel middel dat niet voorgeschreven is door je arts.

3. Pijnlijke seksuele relaties

Normaal gezien is seks een plezierige activiteit samen met je partner. Maar het kan echt pijnlijk worden als jij vulvitis hebt.

Dit komt omdat het tegen elkaar wrijven van de huid de ontsteking en de roodheid nog verder kan vergroten.

Wanneer de seks te agressief of te snel gebeurt, zal je een diepe pijn voelen.

4. Pijn tijdens het plassen

Pijn, een brandend gevoel of jeuk tijdens het plassen is niet gewoon of normaal. Dit symptoom kan optreden wanneer je problemen hebt met de nieren. Maar het kan ook een gevolg zijn van vulvitis.

Om te bepalen of je inderdaad vulvitis hebt, moet je uitzoeken of je ook de andere symptomen vertoont.

5. Een onregelmatige vloed

Dit is het laatste symptoom van vulvitis: de vloed is anders dan normaal. Elke vrouw heeft een eigen specifieke en regelmatige vorm van vloed. Het maakt deel uit van de hygiënemechanismen van het vrouwelijke lichaam.

Deze vloed is een heldere vloeistof zonder een onaangename kleur of geur. Vulvitis veroorzaakt daarintegen een andere vloed die in grotere hoeveelheden optreedt.

Ook de geur zal veranderen en wat onaangenaam worden.

Raadpleeg je gynaecoloog zodra je deze veranderingen vaststelt

We raden je vooral aan om niet de fout te maken je toevlucht te nemen tot vaginale douches. Misschien wil je zo onregelmatige afscheiding van vocht tegengaan. Maar het is beter dat je direct een afspraak maakt bij je gynaecoloog. Want de arts kan vaststellen wat het echte probleem is en of je misschien lijdt aan vulvitis.

Op basis van de oorzaak en van hoe ver gevorderd de aandoening is zal hij de beste behandeling voorschrijven.

Vulvitis is niet zo moeilijk te behandelen. Toch moet je een dokter raadplegen en niet zelf iets proberen.