We zijn allemaal wel bekend met die heerlijke gefrituurde kipnuggets die in bijna elke fastfoodketen of zelfs onze eigen vriezer gevonden kunnen worden. We zien ze overal en hun knapperige, gouden korstje verleidt ons om verscheidene verrukkelijke advertenties te bekijken. Waar zijn kipnuggets echt van gemaakt?
We zullen het uitleggen in dit artikel en dan kan je zelf beslissen of je ze nog wilt eten of niet.
Hun verrukkelijk en goudbruine uiterlijk zorgt ervoor dat we water in onze mond krijgen wanneer we ze zien. We maken vaak de fout door te denken dat ze een gezondere keuze voor onze kinderen zijn.
Of de dokter heeft je mogelijk verteld om rood vlees te vermijden vanwege de cholesterol die het bevat, dus je kiest voor kipnuggets, maar je weet mogelijk niet dat ze je triglyceridenwaarden kunnen verhogen.
De volgende keer dat je naar het menu in een fastfoodketen kijkt of dat je besluit om wat je voor de lunch mee zult nemen of voor het avondeten wilt maken, neem dan even de tijd om na te denken en een goed geïnformeerde beslissing te maken.
Hoe maken ze kipnuggets?
Die heerlijke kipnuggets, die eruit zien als een gezonder alternatief voor een hamburger, zijn gemaakt van een roze pasta die erg op bevroren aardbeienyoghurt of kauwgom lijkt. Het wordt gemaakt door het vermalen en mechanisch ontleden van hele kippen.
Michael Kindt bracht ons hier recentelijk van op de hoogte in zijn blog ‘Early Onset of Night’.
Maar daar stopt het niet. De roze massa die ontstaat door dit proces wordt volgestopt met bacteriën. Wat doen ze om de bacteriën te elimineren? Ze steriliseren het met een ammoniakbad, een simpele en walgelijke procedure. Als ze daar zouden stoppen, zouden we elke keer overvallen worden door een stank van ammoniak wanneer we kipnuggets maken.
Om de smaak en de geur van het chemische ontsmettingsmiddel te verbergen, bedekken ze het met kunstmatige kleurstoffen en smaakstoffen (wanneer we er echt over nadenken, dan zitten die toevoegingen in veel voedingsmiddelen die we elke dag eten).
De beroemde kok Jamie Oliver is verantwoordelijk voor de bewustmaking van het proces achter kipnuggets tijdens zijn tv-show ‘Food Revolution’. Hij zegt dat hij mensen ervan bewust wilde maken, zodat ouders dit ongezonde voedsel niet meer aan hun kinderen geven.
Hij is hier alleen jammer genoeg niet in geslaagd. Later zond NatGeo een programma uit over voedingsmiddelen die gemaakt zijn met behulp van de ‘mechanische ontleedtechniek’, die de oorsprong van kipnuggets uitlegt.
Huffington Post onderzoekt ‘nep’ voedsel
Het Huffington Post artikel dat wereldwijd bekend is als ‘What’s Really in a Chicken Nugget?’, of ‘Wat zit er echt in een kipnugget?’, kreeg internationale aandacht toen ze vertelden dat kipnuggets niet alleen kip bevatten (wat het enige is dat ze zouden moeten bevatten).
Dit zat er ook in: ingewanden, gemalen botten, vet, aderen, zenuwen, kraakbeen en ongeveer 30 verschillende chemische toevoegingen. Ze bevatten minder dan 50% kip, de rest is vulmateriaal.
Het artikel begint met ‘Wanneer je fastfood besteld, dan weet je dat je geen gezonde keuze maakt, maar je verwacht tenminste dat het voedsel is. Kip is kip en vlees is vlees toch?’
De media heeft verscheidene onderzoeken gedaan naar ‘nep’ voedsel. Wanneer we het over kipnuggets hebben, dan is ongeveer de helft van de inhoud echt kippenvlees. De rest bestaat uit meer dan drie dozijnen aan toevoegingen en vulmateriaal, waaronder aluminiumsulfaat.
Het American Journal of Medicine vergeleek kipnuggets van twee van de grootste fastfoodketens (ze gaven niet aan welke, maar het is niet moeilijk om vast te stellen welke twee dat zijn). Kipnuggets van beide ketens bestonden maximaal voor maar 50% uit kippenvlees en de rest was een mengsel van kraakbeen, zenuwen, gemalen botten, aders en vet.
Volgens Dr. Richard D. deShazo van het medisch centrum van de University of Mississippi, ‘hebben bedrijven ervoor gekozen om een kunstmatig mengsel van kippenonderdelen te gebruiken in plaats van gezond vlees. Dit wordt dan gemengd, gefrituurd en op een of andere manier wordt het nog steeds kip genoemd.’
Is het schadelijk?
Dr. David Kats van de Yale University geeft aan dat dit mengsel schadelijk kan zijn, alhoewel resultaten van onderzoeken nog niet beschikbaar zijn. Mensen alleen informeren dat kipnuggets gemaakt zijn van zenuwen, aders en vermalen botten is niet genoeg om ervoor te zorgen dat ze het product niet meer eten.
Ze moeten ook weten dat er chemische toevoegingen inzitten om de smaak en consistentie aan te passen. Het probleem met kipnuggets is niet de delen van het dier die gebruikt worden, maar de conserveringsmiddelen en chemicaliën die toegevoegd worden tijdens het vervaardigen.
In het Huffington Post artikel werd in een stukje gefrituurde kip het antischuimmiddel polydimethylsiloxaan gevonden. Deze stof zit ook in antivries voor auto’s. Alhoewel deze toevoegingen niet als schadelijk worden gezien, zijn ze ook zeker niet goed voor je.
Andere fastfoodketens voegen mononatriumglutamaat toe, dat gerelateerd is aan hoofdpijnen en overtollig zweten. In alle gevallen vonden ze een hoge hoeveelheid dextrose, een toegevoegde suiker. Tien kipnuggets bevatten 900 mg natrium voordat je ze frituurt. Dat is vele malen hoger dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.