Het is waarschijnlijk dat je al meerdere keren een tintelende handen en voeten hebt gehad. Dat zal dan vooral gebeuren nadat je bijvoorbeeld te lang met je benen gekruist hebt gezeten. Dit is iets dat vaak voorkomt en zelden een teken is van een erge aandoening.
Als je regelmatig last hebt van tintelende handen en voeten, kun je er echter beter aandacht aan besteden. Het is niet normaal om dit gevoel voortdurend te ervaren. Als dit het geval is, moet je je symptomen opschrijven en een bezoek aan je huisarts brengen.
Hier zijn de meest voorkomende redenen dat dit zou kunnen gebeuren.
Tintelende handen en voeten door een beknelde zenuw in de nek of rug
Door een slechte slaaphouding of een sportblessure kan een zenuw bekneld raken in je nek of rug. Hoewel dit geen ernstig probleem is, kan het leiden tot tintelingen in je handen en voeten.
Je zou het gevoel kunnen hebben dat je op de verkeerde schouder geslapen hebt of pijn hebt in bepaalde posities. Het is belangrijk om dit probleem snel aan te pakken, omdat het kan leiden tot een ernstigere aandoening, zoals artritis.
Hoewel er medicijnen zijn die je kunnen helpen omgaan met de pijn, is het het beste om te werken met een fysiotherapeut. Dit om het gebied te ontspannen en om de zenuw weer op zijn plaats te krijgen. Dit is natuurlijk minder belastend voor de lever.
Het is belangrijk te onthouden dat je nooit moet proberen om het probleem zelf door middel van massage of oefeningen op te lossen. Je zou ernstigere schade kunnen veroorzaken als gevolg van je gebrek aan kennis.
Tekort aan vitamine B12
Voel je tintelingen in beide handen en voeten? Een tekort aan vitamine B12 kan het probleem zijn. Bloedarmoede ontstaat door een onvermogen om (genoeg) rode bloedcellen te produceren, waarin vitamine B12 een rol speelt.
Als dit is jouw probleem is , dan ervaar je ook:
- Vermoeidheid;
- Duizeligheid als je aan beweging doet of opstaat;
- Bleke huid;
- Verminderd concentratievermogen;
- Moeilijkheden met ademhalen;
- Depressie.
Kijk eens naar je dieet en begin met het maken van enkele noodzakelijke veranderingen. Het eerste wat je kunt doen is meer voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine B12 zijn, zoals:
- Gevogelte;
- Rund;
- Zeevruchten;
- Yoghurt;
- Eieren;
- Zuivelproducten;
- Lamsvlees;
- Lever;
- Tonijn;
- Forel.
Dit tekort komt veel voor bij mensen die er een extreme vegetarische of veganistische levensstijl op na houden.
Zou jij dit kunnen zijn? Heb je je dieet drastisch veranderd en voel je nu tintelingen in je handen en voeten? In dat geval kun je het beste het volgende toevoegen aan je dieet:
- Granen;
- Tofu;
- Soja en sojaproducten;
- Melk in poedervorm.
Carpaletunnelsyndroom
Besteed je veel tijd aan het verzenden van berichten op je smartphone of typ je veel op de computer? De repetitieve bewegingen en trillingen kunnen ertoe leiden dat de zenuwen van je pols te worden gecomprimeerd.
Daardoor kan het carpaletunnelsyndroom en tintelingen in de handen kunnen ontstaan. Hier kun je het volgende tegen doen:
- Laat je handen rusten. Neem elk half uur tot een uur een korte pauze. Gedurende deze tijd verander je de positie van je handen. Draai ze en open en sluit de handpalmen.
- Neem indien mogelijk de gelegenheid om wat rekoefeningen te doen met je schouders. Zo kun je het hele lichaam een beetje laten ontspannen.
- Zorg ervoor dat je de juiste houding aanhoudt. Als je werkt aan een bureau moet je ervoor zorgen dat je handen in de juiste positie liggen. Je kunt dit bereiken door te kiezen voor een bureau dat niet te hoog of te laag is en de juiste bureaustoel.
Diabetes
Als je aan diabetes, pre-diabetes of een verminderde gevoeligheid voor insuline lijdt, is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan een hoge bloedsuikerspiegel.
Dit komt omdat bloedsuiker slecht is voor de zenuwen en dit kan tintelingen in de handen en voeten veroorzaken. Deze toxiciteit leidt, indien onbehandeld, tot diabetische neuropathie en de voortdurende stijging van de bloedsuikerspiegel.
Als je diabetes hebt, raden wij het volgende aan aan:
- Laat periodiek je ALC (hemoglobineglycaat) testen om een indicatie te krijgen van je echte bloedsuikerspiegel van de afgelopen drie maanden.
- Houd je dieet goed in de gaten om pieken in de bloedsuikerspiegel te vermijden.
- Houd je aan een gezonde en evenwichtige voeding.
- Sport regelmatig om een goede spierfunctie te behouden. Dit hoeft niet al te intensief te zijn; een stukje wandelen is vaak al genoeg.
Hypothyreoïdie
Een schildklier die niet goed werkt kan leiden tot tintelingen (waaronder tintelende handen en voeten), vermoeidheid, gevoeligheid voor kou, gewichtstoename, droge huid en haaruitval.
Zijn al deze symptomen je opgevallen tijdens de afgelopen maanden? Als dat zo is, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met je huisarts. Als het namelijk echt om hypothyreoïdie gaat, zal probleem alleen maar erger wordt als je niet de juiste behandeling krijgt.
Je arts zal een bloedonderzoek doen om de status van je schildklier te controleren. Wij raden aan de behandeling die de huisarts voorschrijft, nauwkeurig te volgen om eventuele toekomstige complicaties te voorkomen.
Multiple sclerose
Multiple sclerose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, tussen de 20 en 40 jaar oud. Het is een ziekte waarvan de oorzaak nog niet bekend is. De meest voorkomende symptomen naast tintelende handen en voeten zijn:
- Evenwichtsproblemen;
- Ongevoeligheid;
- Problemen met het bewegen van je armen en benen;
- Dubbel zien;
- Jeuk;
- Verminder concentratievermogen.
Als de tintelingen in je handen en voeten worden geassocieerd met multiple sclerose, moet je samenwerken met je arts om tot een oplossing te komen. Dit komt omdat er verschillende organen zijn die worden beïnvloed door deze aandoening.
Je kunt niet zomaar één symptoom verhelpen zonder de rest in je behandeling mee te nemen.
Nu je de meest voorkomende oorzaken van tintelende handen en voeten kent, is het tijd om te kijken of jouw probleem iets is dat is slechts tijdelijk is of dat je lichaam je wil vertellen dat er iets mis is met je gezondheid.