Veel mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd te doen aan handarbeid, vooral tijdens de feestdagen om geschenken voor vrienden en familie te maken. Velen zijn zich er echter niet van bewust hoe goed ze hierdoor bezig zijn voor hun hersenen.
Er is niets bevredigender dan iets te geven dat je hebt gemaakt met je eigen handen. Het lijkt misschien gek, maar dit is wetenschappelijk te verklaren.
Als we het hebben over ‘handarbeid’, bedoelen we eigenlijk gewoon alles wat je met je handen maakt. Het doel ervan kan persoonlijke ontwikkeling, creativiteit of simpelweg plezier zijn.
Voor kinderen zijn de voordelen van handarbeid eindeloos. Het helpt ze om veelzijdige mensen te worden en bevordert hun verbeelding en creativiteit.
Bovendien helpt het ze ook om hun fysieke en emotionele vaardigheden te verbeteren. Handarbeid vereist dat ze hun geest, ogen en handen gebruiken om zichzelf te uiten.
Voor volwassenen kunnen deze activiteiten echter een dagelijkse hobby worden.
Handarbeid is zo goed voor je!
Handarbeid en je hersenen
Volgens Dr. Sharon Gutman, hoogleraar Ergotherapie aan de Universiteit van Colombia, kunnen activiteiten die verband houden met neurologische functies in drie categorieën worden ingedeeld:
- De activiteiten die het beloningscentrum van de hersenen activeren. Deze zorgen voor de vrijlating van dopamine, wat een gevoel van geluk en genot teweegbrengt.
- Activiteiten die het cognitief functioneren behouden naarmate we ouder worden.
- Activiteiten die ontspanning bevorderen.
Bovendien bevestigt Gutman dat activiteiten het zenuwstelsel kunnen stimuleren zoals:
- muziek maken
- tekenen
- meditatie
- lezen
- knutselen
- klusjes doen in huis
Daarbij komt dat ze zelfs de gevolgen van ziekten die worden geassocieerd met stress tegengaan en het risico op dementie verlagen.
Tevens geldt dat wanneer we deelnemen aan activiteiten die ons leren op gang brengen, de kans groter is dat we de neurale netwerken in onze hersenen stimuleren en versterken. Het gevolg hiervan is dat we de effecten van dementie en de ziekte van Alzheimer verminderen.
Bovendien moet worden opgemerkt dat cognitieve activiteiten een goede manier kunnen zijn om het stressgehalte te verlagen.
Kortom, handarbeid staat significant in verband met een gezond leven in het algemeen.
Creatieve ‘flow’ en concentratie
Volgens psycholoog Mihaly Csikszentimihalyi is ‘flow’ (in het Nederlands ‘stroming’) het geheim van geluk.
Flow is het fenomeen dat optreedt wanneer je zenuwstelsel zich heel sterk op één activiteit concentreert, zo sterk dat tijd en gevoelens lijken te verdwijnen.
Het effect lijkt erg op meditatie: het geeft vrede, rust en zuiverheid. Is het niet ongelooflijk?
Wat breien doet voor je hersenen
Ergotherapeut Betsan Corkhill deed onderzoek naar de effecten van breien op de gezondheid van meer dan 4.545 breisters in het Verenigd Koninkrijk.
De resultaten toonden een significant verband tussen de frequentie waarmee de deelnemers breiden en hun humeur: frequente breiers waren gelukkiger en rustiger.
Sterker nog, ontzettend veel mensen vinden breien ontspannend en stellen dat het hun creativiteit aanwakkert.
Wat handarbeid doet voor je hersenen
Zoals je al kunt zien, is handarbeid absoluut geweldig voor je hersenen. Het:
- motiveert de cognitieve ontwikkeling.
- werkt ontspannend en rustgevend.
- triggert de creatieve ‘flow’. Of met andere woorden, het verbetert je vermogen om je aandacht en gedachten te richten op de taak die voor je ligt.
- bevordert consistentie en doorzettingsvermogen.
- ontwikkelt de coördinatie tussen je zintuigen: hand-oog, ruimtelijke perceptie, motorische vaardigheden.
- stimuleert de creativiteit.
- verbetert je zelfrespect en zelfbeeld.
- vermindert de symptomen van depressie.
Ja, we weten dat breien behoorlijk wat werk en geduld kan vergen. Er zijn echter genoeg andere opties die je in je vrije tijd kunt doen. Bijvoorbeeld:
- Sieraden ontwerpen
- Origami
- Pottenbakken
- Naaien en borduren
- Plakboeken maken
- Blinddrukken
- Koken
- Timmerwerk
- En ONTELBAAR andere!
Nu je weet hoe goed handarbeid voor je hersenen is, voor welke activiteit kies jij?