De meeste huisvrouwen en schoonmakers houden van een schoon, netjes huis. Maar soms wordt schoonmaken een obsessie en brengt het gezondheidsproblemen met zich mee.
Je moet erg voorzichtig zijn met de producten die je gebruikt. Een flink aantal van dit soort producten bevatten schadelijke en giftige stoffen.
Leer meer over de risico’s van een te schoon huis.
Als schoonmaken een obsessie wordt
Alles waar te voor staat, is niet goed, behalve geld op de bank. Dat weet je waarschijnlijk wel. Zelfs als je denkt dat je iets goeds voor de mensen om je heen doet.
Als het aankomt op de properheid van je huis, gaan veel mensen te ver, soms zelfs op het ongezonde, obsessieve af. Als iemand aanhoudend en zenuwachtig aandringt op schoonmaken kan hij of zij lijden aan een aandoening. Zeker als hij/zij stemmingswisselingen krijgt als er iets niet op zijn plek staat.
Of als diegene hetzelfde stuk steeds opnieuw schoonmaakt.
Wordt geen schoonmaakmaniak
Dit soort gedrag verandert een mens in een schoonmaakmaniak, die niet in staat is om zijn of haar acties te bedwingen. Het enige waar hij/zij aan kan denken, is schoonmaken en opruimen.
Er zijn ook mensen die aan OCS lijden. Dit staat voor obsessieve-compulsieve stoornis, obsessief dwangmatig gedrag. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door een irrationele obsessie en aandrang om een bepaalde activiteit of taak te doen.
Als het om schoonmaken gaat, kan het zelfs voortkomen uit een overmatige zorg om ziek te worden of om een infectie op te lopen.
Als het schoonmaken een obsessie wordt
Daarom worden bepaalde gebieden of oppervlaktes schoonmaken en het wassen van de handen een manier om met angsten om te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schoonmaken van het aanrecht of de eettafel.
Als iemand een dergelijke obsessie heeft, komt dit omdat zijn/haar manier van denken veranderd is. Daarom blijft hij/zij iets herhalen. De persoon in kwestie realiseert zich vaak niet eens dat hij/zij een probleem heeft. En soms willen ze dit zich niet realiseren.
Je moet op bepaalde aanwijzingen letten die erop kunnen wijzen dat er sprake zou kunnen zijn van een schoonmaakgerelateerde obsessieve aandoening.
Aanwijzingen voor een obsessie
Een paar aanwijzingen die je niet zou moeten negeren, zijn:
- Uren besteden aan het schoonmaken van de badkamer.
- Dingen tot op de millimeter precies neerzetten.
- De keuken volledig schoonmaken zodra iemand er iets heeft gedaan.
- De hele dag schoonmaakdoekjes op zak hebben.
- Niet kunnen slapen als er iets niet op z’n plaats ligt.
Maar dit betekent natuurlijk niet dat als je de hele zaterdag besteedt aan je huis schoonmaken, dat je een probleem hebt. Het wordt een obsessie als je andere dingen misloopt omdat je aan het schoonmaken bent. Bijvoorbeeld tijd met je gezinsleden doorbrengen of een avondje uitgaan.
Overmatig gebruik van schoonmaakmiddelen
Zelfs als je jezelf niet herkent in de hierboven genoemde schoonmaakobsessie, moeten we het nog hebben over een ander veel voorkomend probleem in de hedendaagse huizen. En wel het gebruik van schoonmaakproducten die de gezondheid kunnen aantasten. Van jou en van je huisgenoten.
Als je het woord vervuiling hoort, denk je waarschijnlijk aan afval of smog. Maar zelfs thuis kan het zijn dat je het milieu schade toebrengt met je dagelijkse schoonmaakgewoontes.
Schadelijke effecten
Het is waar. Een gemiddeld huis bevat 3 tot 5 liter giftig materiaal in de vorm van schoonmaakmiddelen en plantenmest.
De meest gebruikte schoonmaakmiddelen, zoals wasmiddelen en bleekmiddelen, hebben vele schadelijke effecten zoals:
- Ademhalingsproblemen
- Aandoeningen van het endocriene systeem
- Oogirritatie
Schoonmaakmiddelen vervuilen de lucht in je huis. Dit kan tot vijf keer zo erg zijn als de buitenlucht op straat.
Daarnaast is het niet ongebruikelijk om last te krijgen van:
- Uitslag
- Misselijkheid
- Een branderig gevoel.
Een onbedoeld gevolg
En dat terwijl deze producten bedoeld zijn om je huis schoon en gedesinfecteerd te houden.
Als ze in contact komen met je huid of je longen, kunnen schoonmaakmiddelen problemen veroorzaken zoals allergieën en vergiftigingen. Denk hierbij ook aan schadelijke wasmiddelen, die je huid aantasten. Ook adem je het in als je de kleren draagt die je ermee gewassen hebt.
Daarnaast bevatten sommige afwasmiddelen een substantie die dioxaan bevat. Dit is een grote vervuiler van grondwater. Het is in hoge matig giftig en niet biologisch afbreekbaar zoals de andere bestanddelen.
Bleek en zijn gezondheidseffecten
Bleek wordt als een van de krachtigste schoonmaakmiddelen die er zijn beschouwd. Het is echter helemaal niet onschadelijk.
Het is ontdekt in 1774 en wordt gebruikt om bepaalde materialen te bleken. Ook werd het vele jaren gebruikt in verdunde vorm om huizen mee schoon te maken. De antibacteriële werking van bleek is erg krachtig.
Denk niet alleen aan de voordelen van bleek. Het beschermt je tegen micro-organismen die je ziek kunnen maken. Onthoudt dat het gebruik van bleek op de lange termijn ook je immuunsysteem beïnvloedt. Na een tijdje weet je lichaam het verschil niet meer tussen goede en slechte bacteriën.
Pas op met bleek
Daarnaast veroorzaakt bleek branderige huid-, oog- en neusirritatie, ademhalingsproblemen en vermindert het je zuurstofgehalte in het bloed.
Het is vooral schadelijk voor kinderen onder de 12 jaar. Bij deze groep kunnen verhoogde risico’s op sinusitis, longontsteking en bronchitis optreden.
En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, kan bleek ook het milieu aantasten. Het vervuilt de grond, het water en de lucht.
Dus waar wacht je nog op? Maak je huis niet te schoon. Maak minder vaak schoon en als je het doet, gebruik dan natuurlijke producten. Het is het waard!