Wanneer een relatie op zijn einde lijkt te lopen, lijkt een breuk de meest logische en juiste beslissing. Hoe komt het dan dat mensen geen eind maken aan hun relatie wanneer ze ongelukkig zijn? Wat zorgt ervoor dat ze zich blijven vastklampen aan iets dat op een sisser uitliep en dood is?
Je hebt alles geprobeerd maar niets is hetzelfde. Het ziet er ook naar uit dat het nooit meer hetzelfde zal zijn. Toch geef je gewoon niet op.
Vaak zijn we niet in staat om de moeilijke beslissing te nemen en officieel een eind te maken aan een relatie die eigenlijk al voorbij is. Het is zelfs nog moeilijker wanneer je lange tijd een relatie gehad hebt en beiden ware liefde gedeeld hebt.
Afscheid nemen en verdergaan is het gezondste wat je kan doen. Toch proberen we onszelf ervan te overtuigen dat we alles zullen oplossen. We proberen ook om met die problemen te leven die aan het begin van de relatie niet bestonden.
Vaak zijn we niet in staat een eind te maken aan een relatie die op sterven na dood is. Lees verder en ontdek waarom mensen dit doen.
Redenen waarom mensen geen eind maken aan een relatie wanneer ze ongelukkig zijn
Vele mensen om ons heen zien wellicht ook dat het tijd is om de relatie te beëindigen en verder te gaan. Het is echter geen gemakkelijke beslissing. Waarom maken we geen eind aan de relatie als die niet langer werkt? Er zijn meerdere redenen.
In een beschadigde relatie is er geen onderscheid tussen de behoefte om het te verbreken of om het te regelen.
Er zijn meerdere redenen waarom vele mensen geen eind maken aan een relatie. We geven enkele voorbeelden:
- Angst voor het verlies en voor het verdriet dat het kan veroorzaken.
- De angst voor een confrontatie.
- Vrees voor het onbekende.
- Er zijn kinderen bij betrokken.
- De angst voor sociale veroordeling.
- Weigeren om alles te verliezen wat je geïnvesteerd hebt.
- Schuldgevoelens omdat je gefaald hebt.
- Een gebrek aan zelfvertrouwen en de angst voor eenzaamheid.
Relatiebreuken en verlies
Alle relatiebreuken houden een verlies in. Het is ook een onmiskenbaar feit dat het pijn veroorzaakt. Dit is een gevolg van het besef dat we een andere weg moeten nemen. Eén van onze grootste angsten heeft te maken met risico’s nemen. Dat komt omdat we al zo lang een bepaalde routine handhaven. Een eind maken aan deze routine is moeilijk.
Soms blijven we in een relatie omwille van problemen met het zelfvertrouwen.
“Het kan me niet schelen dat hij niet van mij houdt. Ik hou van hem. Ooit zal hij opnieuw op mij verliefd worden.” Dat is een veel voorkomende gedachte. We hopen dat dingen kunnen veranderen. Deze hoop kan er zelfs voor zorgen dat mensen plannen bedenken om hun partner terug te winnen. Die plannen onthullen een ernstig gebrek aan zelfvertrouwen.
Een afkeer van verlies
Psycholoog en winnaar van de Nobelprijs Daniel Kahneman heeft een begrip ontwikkeld dat verklaart waarom we geen eind maken aan relaties wanneer ze niet langer werken.
Hij gebruikt het begrip ‘afkeer van verlies’ oftewel ‘het probleem om de investering los te laten’. De terugkerende gedachte aan het feit dat we zoveel in de relatie geïnvesteerd hebben maakt het moeilijk om het op te geven.
Een andere factor is onze sociale omgeving. Mensen maken zich echt zorgen over wat anderen over hen zullen zeggen. We zijn niet alleen bang om te falen. We zijn ook bang dat anderen ons zien falen. De schijn ophouden van een gelukkig en perfect leven verlamt ons soms.
Een andere veel voorkomende factor zijn de kinderen. Het paar kan denken dat ze hun kinderen zullen kwetsen als ze uiteengaan. Deze factor kan ertoe leiden dat partners in seksloze huwelijken samen blijven in een vijandig milieu dat ironisch genoeg niet goed is voor de kinderen.
Tekenen dat het voorbij is
Een relatie werkt niet langer wanneer één van jullie beiden de motivatie verliest om samen te blijven. We kunnen soms twijfels hebben. Er zijn echter onmiskenbare signalen dat je relatie voorbij is.
- De seks is niet bevredigend of je hebt helemaal geen seks.
- Er is geen communicatie.
- De sfeer is vijandig.
- Er is wantrouwen.
- Er is sprake van een gebrek aan interesse.
We verdienen allemaal gelukkig te zijn. Deze signalen tonen ons echter dat we niet gelukkig zijn en dat er iets moet veranderen. Je moet een relatiebreuk zien als een kans om op je eentje te stappen.
Tot besluit
Er zijn momenten waarop onze innerlijke stem ons zegt dat het tijd is om een eind te maken aan iets. Als dit het geval is dan moet je het loslaten. Schenk vergiffenis indien dat nodig is en ga verder. Als je niet weet hoe je met deze situatie moet omgaan, dan is hulp vragen het beste wat je kan doen.
-
Waarom blijven ongelukkige koppels bij elkaar?
Waarom maken we geen eind aan relaties wanneer het duidelijk is dat ze falen?
We doen dit uit gewoonte omdat we bang zijn iets te verliezen of bang zijn voor de reactie van onze sociale omgeving… Er zijn een oneindig aantal redenen waarom mensen geen eind maken aan een relatie wanneer ze dat eigenlijk wel zouden moeten doen.
Je kan proberen jouw problemen te verbergen en doen alsof er niets aan de hand is. Het gezondste wat je echter kan doen, is dat hoofdstuk in je leven afsluiten. Het is niet erg romantisch. Toch is het beter om te luisteren naar onze hersenen in plaats van naar ons hart.