Wat is een blindedarmontsteking? Wat zijn de oorzaken?

Wat is een blindedarmontsteking?

Veel mensen zeggen dat de blinde darm geen functie heeft. Daarom halen artsen hem ook gewoon weg als je er last hebt van een blindedarmontsteking. Dit kleine orgaan heeft wel functies gerelateerd aan het immuunsysteem, maar het is niet essentieel. Het is echter wel onderdeel van de algehele harmonie en het goed functioneren van het lichaam.

Daarom mag je je blinde darm zeker nooit negeren. Onthoud: “alles heeft een reden.”

Maar wat is een blindedarmontsteking? Deze aandoening ontstaat wanneer de blinde darm ontstoken raakt, zoals de naam al doet vermoeden.

Sommigen zeggen dat de oorzaak ligt in slechte eetgewoonten of spanning en stress. Maar wetenschappelijk bewijs bestaat nog niet. Kinderen kunnen er immers ook last van krijgen.

Deze aandoening is gevaarlijk, want als het niet op tijd wordt behandeld, kan de blinde darm barsten en de inhoud terechtkomen in het lichaam. Schadelijke stoffen, gifstoffen en negatieve bacteriën blijven normaal gezien in de darmen.

Ze mogen er dus ook niet uitkomen. Anders kan je last krijgen van buikvliesontsteking. Dat is bijzonder gevaarlijk, want het kan infectie veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Bij een vrouw die aan buikvliesontsteking lijdt, kunnen de eierstokken en eileiders geïnfecteerd raken, wat zelfs tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Hoe merk je een blindedarmontsteking op?

Er zijn een aantal zeer karakteristieke symptomen en ook symptomen die ook bij andere aandoeningen ontstaan. Daarom moet je goed opletten, zodat er geen verkeerde diagnose gesteld kan worden, wat de situatie erger kan maken als de blinde darm zou barsten.

Niet alle patiënten ervaren dezelfde symptomen en ze hebben ze ook niet allemaal tegelijk. De meest voorkomende zijn:

  • Misselijkheid en braken
  • Sterke, plotselinge pijn aan de rechterkant van de onderbuik (darmen)
  • Sterke en plotselinge pijn rond de navel.
  • Pijn als er op het gebied wordt gedrukt, die nog meer verergert als de druk afneemt
  • Lichaamstemperatuur tussen de 37,5ºC en 43ºC.

Als het gaat om blindedarmontsteking neemt de koorts toe, er is veel algemene pijn en er kan een shock ontstaan.

Het is niet altijd makkelijk om de symptomen van een blindedarmontsteking te herkennen, omdat ze veel gemeen hebben met de eerste tekenen van een griep of een leveraandoening.

Ook het tegenovergestelde kan gebeuren: er wordt een ontsteking aan de blinde darm vastgesteld, een operatie uitgevoerd, maar het blijkt dat het geen blindedarmontsteking is.

Tips om problemen met de blinde darm te voorkomen

Als we aannemen dat blindedarmontsteking wordt veroorzaakt door slechte voeding of emotionele problemen, kunnen we die gewoonten veranderen. Dit is geen garantie dat de blinde darm nooit ontstoken zal raken, maar we kunnen wel de kans verkleinen.

Ontspan

Emotionele rust is zeer belangrijk en het is noodzakelijk om deze regelmatig te nemen. Angst, stress en zenuwen hebben negatieve gevolgen voor de gezondheid. Probeer niet onder druk te leven en niet kwaad te blijven, je zorgen te maken, ontevreden te zijn of bang te zijn voor de toekomst.

Geef jezelf de tijd om de dingen te doen die je leuk vindt en die “je ziel vullen”, zoals het lezen van een boek, een dutje doen, spelen met je kinderen of een wandeling door het park.

Let op je voeding

Een gebalanceerd dieet aanhouden is essentieel om je goed te voelen en te zorgen dat je darmen ook in goede gezondheid zijn. En het zal ook helpen om blindedarmontsteking te voorkomen. Probeer meerdere keren per dag te eten, maar in kleinere hoeveelheden, in plaats van twee maaltijden per dag.

Vermijd dierlijke vetten, verwerkte vleessoorten, zuivelproducten, suiker en verwerkt meel. Al deze dingen veroorzaken een ophoping van gifstoffen die problemen in de darmen kunnen veroorzaken. Kies volkoren granen, fruit en groenten, bonen en peulvruchten en gedroogd fruit en noten.

Doe aan lichaamsbeweging

Doe twee of drie keer per week aan sport om van de spanning af te komen en geniet van het leven, door de problemen en verplichtingen even achter je te laten.

Je kunt zo ook een gezond gewicht onderhouden en uit je dagelijkse routine van het zitten achter een computerscherm ontsnappen. Ga wandelen, fietsen, joggen, zwemmen, dansen, springen… Doe wat je maar wilt, maar blijf bewegen.

Na de operatie, wat nu?

Als je een operatie hebt gehad voor een blindedarmontsteking of buikvliesontsteking, is het belangrijk dat je weet dat je gedurende een bepaalde tijd een speciaal dieet moet volgen en goed voor jezelf moet zorgen. Je verblijft gemiddeld twee tot zes dagen in het ziekenhuis als je blindedarmontsteking hebt gehad.

Als het een serieuzer probleem was, kan het zijn dat je enkele weken moet blijven. Dat hangt ervan af wat het probleem was. Het is belangrijk dat je heel gezond eet en dat je voedsel van goede kwaliteit neemt na de operatie als je blinde darm is verwijderd. Op deze manier blijven je darmen schoon en ontstaan er geen nieuwe ophopingen van gifstoffen. 

Tot drie maanden na de operatie vermijd je beter de volgende producten:

Suiker of witte bloem

Verwerkte producten zijn slecht voor je gezondheid in het algemeen en ze zijn vooral slecht als je herstellende bent van een operatie. Ze produceren veel gifstoffen die zich ophopen in de darmen en bacteriën veroorzaken.

Junkfood

Tot deze groep rekenen we alles wat gefrituurd en verwerkt is, inclusief worstjes. Deze vetten plakken zich vast aan de binnenkant van de darmen en komen ook in de bloedstroom terecht.

Dierlijke producten

Een paar maanden na de operatie zou het goed zijn om vegetarisch of veganistisch te eten en alle zuivelproducten, eieren en rood vlees te vermijden. Al deze voedingsmiddelen bevatten hormonen en andere gevaarlijke producten. Maar ze kunnen ook een laagje op de darmwand veroorzaken, zoals bij melk.

Andere voedingsmiddelen die je moet vermijden

  • Alcoholische dranken
  • Koffie
  • Thee
  • Chocolade
  • Kruidig voedsel
  • Sterke specerijen of sauzen

Houd in gedachten dat je heel gevoelig zult zijn en deze producten zullen zwaar voor je zijn en slecht voor je lichaam. Doe geen werk dat lichamelijk zwaar is, neem zoveel rust als mogelijk is, maak korte en maak rustige wandelingen. Vermijd ten slotte stress om goed te herstellen.