Wat moet je doen tegen gezwollen lymfeklieren?

Gezwollen lymfeklieren komen veel voor. Als je last hebt van dit verschijnsel is het eerste dat je moet doen, kalm blijven. Bij 80% van de gevallen is deze zwelling het resultaat van een simpele infectie. Soms, als je lichaam een beetje zwak is, kan het ervoor zorgen dat weefselvocht (lymfe) zich ophoopt en deze reactie veroorzaakt.

Rustig blijven en een afspraak maken met de huisarts zijn de twee beste dingen die je kunt doen als je ontdekt dat je lymfeklieren zijn gezwollen. In dit artikel bespreken we een aantal van de oorzaken en symptomen van gezwollen lymfeklieren, waarbij we je eraan blijven herinneren dat dit een veelvoorkomend probleem is.

Wat doen de lymfeklieren in het lichaam?

Zie je lymfestelsel als een ingewikkeld netwerk dat door je hele lichaam loopt, net zoals je bloedvaten. Het bestaat uit lymfocyten en het doel is om je lichaam te beschermen en te zorgen voor je immuunsysteem. Dit betekent het verwijderen van gifstoffen, ziekteverwekkers, bacteriën of iedere andere substantie die ervoor zorgt dat je ziek wordt.

De lymfeklieren zijn boonvormig en bevinden zich in de nek, bij het sleutelbeen, onder de oksels, rond je organen en in de liezen. Ze zijn normaal gezien ongeveer anderhalve centimeter in grootte en als ze niet gezwollen zijn, heb je niet eens door dat ze er zijn.

Waarom zwellen de lymfeklieren op?

Je kunt merken dat, wanneer je aan een fikse griep hebt geleden, je een gezwollen lymfeklier hebt in je nek. Dit is de meestvoorkomende zwelling van de lymfeklieren. Of je ontdekt een knobbeltje onder je oksel als je onder de douche staat.

Het eerste dat je in die gevallen moet doen is kalm blijven. Herinner jezelf eraan dat dit een veelvoorkomend verschijnsel is. Hoewel je je niet meteen zorgen hoeft te maken, moet je wel een afspraak maken met je huisarts.

We zullen nu een aantal oorzaken bekijken waarom je lymfeklieren kunnen opzwellen.

  • Door een verkoudheid of een griep. Hierdoor kan je immuunsysteem zwakker zijn geworden en de natuurlijke afweer van je lichaam zijn verzwakt.
  • Je kunt dit misschien nauwelijks geloven, maar een ontstoken tand kan er ook voor zorgen dat de lymfeklieren in je nek opzwellen. Het is dus erg belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne.
  • Kijk ook uit voor oorontstekingen. Als je een ernstige oorontsteking hebt, kunnen je lymfeklieren ook opzwellen.
  • Mondzweren zijn een ander soort infectie die je in gedachte moet houden.
  • Ziektes als tuberculose of amandelontsteking zijn andere mogelijke oorzaken van een gezwollen lymfeklier.
  • Immuunziekten zoals reumatoïde artritis kan ook leiden tot dit probleem.
  • Wees voorzichtig met de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, omdat deze ook kunnen leiden tot gezwollen lymfeklieren.
  • Leukemie is ook iets dat je in gedachte moet houden.
  • Een gezwollen lymfeklieren kan ook het resultaat van de ziekte van Hodgkin of non-Hodgkinlymfoom. Dit zijn veel voorkomende vormen van kanker. Het is belangrijk om op te merken dat de kans op herstel van deze ziekten is vrij hoog.

Symptomen van een gezwollen lymfeklier

Over het algemeen zijn deze knobbeltjes makkelijk te vinden. Je moet je echter bewust zijn van al deze symptomen zodat je rustig kunt blijven. Als je er één vindt op je lichaam, neem dan contact op met je huisarts.

  • Als je een knobbel ziet in je nek, bij je sleutelbeen, in je oksel of je kruis kan dit een gezwollen lymfeklier zijn. We willen je er wel op attent maken dat als je een knobbeltje op je sleutelbeen vindt, het iets ernstigs zou kunnen zijn. In dat geval moet je dus meteen contact opnemen met je huisarts. Het zou namelijk een symptoom kunnen zijn van de ziekte van Hodgkin. Bij de juiste behandeling kan deze gewoonlijk worden genezen.
  • Een gezwollen lymfeklier kan ook gepaard gaan met een beetje koorts. Je kunt ook nachtelijk zweten.
  • Soms kunnen gezwollen lymfeklieren pijnlijk zijn. We willen je er graag op wijzen dat de klassieke uitspraken zoals “als het geen pijn doet, is het iets ernstigs” en “als het pijn doet, is het gewoon een infectie” niet waar zijn. Er is geen overtuigend bewijs om deze beweringen te bewijzen. Het beste wat je dus kunt doen is een juiste diagnose verkrijgen bij je huisarts.

Kun je gezwollen lymfeklieren voorkomen?

Zoals we vaker zeggen op onze website, is er geen manier die 100% zeker is om jezelf te beschermen tegen ziekten. In het geval van het lymfesysteem is het belangrijkste dat je kunt doen, je immuunsysteem in goede conditie houden. Laten we naar deze tips kijken om te zien hoe je dit kunt doen:

  • Verhoog je vitamine C-consumptie: Je kunt dit doen door vers fruitsap te drinken van onder andere sinaasappels, citroenen en grapefruit of heerlijke salades te eten met fruit zoals aardbeien, kiwi en papaja. Lekker!
  • Zeg JA tegen vitamine E: Je moet je aandacht vooral richten op groene bladgroenten zoals spinazie en volkoren voedsel zoals havermout, tarwe, graan en biergist. Probeer ook om meer noten te eten.
  • Verhoog je niveaus van ijzer, selenium en zink in je lichaam: Mager vlees, peulvruchten, pompoen, zalm, olijfolie… Al deze voedingsmiddelen zijn de sleutel tot het behouden van de mineralen die het lichaam nodig heeft om sterk te blijven.
  • Probeer je stressniveau laag te houden: Als je lichaam wordt overspoeld door hormonen zoals cortisol en adrenaline onderbreken deze stoffen de goede werking van het immuunsysteem, wat ook een negatieve invloed heeft op je algehele gezondheid. Het handhaven van een laag stressniveau speelt een grote rol in het helpen van het bestrijden van ziekten, dus besteed altijd aandacht aan de manier waarop je met je emoties omgaat. Je gezondheid verdient het!