De pijn kan voorkomen in elk gebied van het lichaam en kan toeslaan wanneer we dit niet verwachten. We hebben het over kramp.
Wie heeft er niet ooit eens kramp gehad? Het antwoord op deze vraag is ‘niemand’. Dit komt door de samenstelling van het lichaam, dat overal uit spieren bestaat.
Wat is kramp?
Kramp is niets meer dan een onwillekeurige samentrekking van de spier. Soms trekt niet de gehele spier samen, maar alleen een deel van de spier. Als gevolg wordt het geconcentreerd op een plek. De pijn is natuurlijk net zo intens en vervelend.
Kramp komt voor zonder trauma of beschadiging van de spieren. Het is vooral veel voorkomend na het overschatten van het lichaam of voor het slapen gaan.
Oorzaken van onwillekeurige samentrekkingen van de spieren
Zoals we hierboven al beschreven, veroorzaken een trauma of beschadiging van de spieren geen kramp, hoewel veel mensen dit wel geloven.
De factoren die dit kunnen veroorzaken, zijn verschillende en liggen ver van spierbeschadiging vandaan. De meest voorkomende zijn:
- Verwondingen aan het ruggenmerg.
- Problemen met het zenuwstelsel.
- Overbelasting van de spieren.
- Tekort aan mineralen.
- Hydratatieproblemen.
- Onvoldoende bloedstroom in de spier.
- Een beknelde zenuw in de rug of nek.
Andere factoren zijn:
- Zwangerschap
- Menstruatie
- Nierinsufficiëntie
- Hypothyreoïdie
- Problemen met alcohol
- Bepaalde medicatie
Wat moet je doen als je kramp hebt?
Je kan op elk moment kramp krijgen. Het is daarom aanbevolen om te weten wat je moet doen wanneer je hier last van krijgt. Je moet weten hoe je je kan voorbereiden op deze situatie.
Voordat je fysieke activiteiten gaat doen
Het overbelasten van je spieren is een van de grootste oorzaken van willekeurige samentrekkingen van de spieren. Daarom is het belangrijk dat je een aantal voorzorgsmaatregelen treft voordat je een fysieke activiteit start.
- Activeer alle spiergroepen, vooral de spieren die je gaat trainen.
- Hydrateer jezelf voor, tijden en na de activiteit.
- Eet geen zwaar eten.
- Wanneer je dit wel doet, doe het dan ten minste twee uur voor het sporten.
- Vermijd het drinken van koffie of alcoholische drankjes.
Alternatieven om kramp onder controle te krijgen
Er zijn veel manieren om willekeurige spiersamentrekkingen te verzachten. We zullen de makkelijkste aan je laten zien.
Masseer de spier die verkrampt is
Dit is een van de meest gebruikelijke manieren om kramp te behandelen. Dit komt vooral doordat het zo makkelijk is om te doen en daarnaast biedt het veel voordelen.
- Om dit te doen, is het belangrijk om in een comfortabele houding te gaan liggen, afhankelijk van in welke spier je het ervaart.
- Beweeg vervolgens een hand met kracht en masseer het gebied met ronddraaiende bewegingen. Dit zal de bloedcirculatie stimuleren van de spier waardoor deze snel teruggaat naar de normale stand.
Verwarm de verkrampte spier
Dit is ook een goed alternatief om kramp te verhelpen, vooral wanneer deze lang aanhoudt.
We kunnen de warmte op verschillende manieren aanbrengen:
- Neem een warme douche: De warmte van het water op het lichaam zal de spieren doen ontspannen, waardoor de kramp weggaat. Heet water gecombineerd met stoom kan erg effectief zijn.
- Heetwaterkompressen: Week een doek in heet water (niet té heet) en breng dit vervolgens direct aan op het getroffen gebied. Dit zal de staat van de spier doen verbeteren. Wanneer je geen handdoek hebt, kan je ook een ander soort doek gebruiken.
Drink veel water
Een van de grootste oorzaken van kramp is vochttekort. Een goede oplossing hiervoor is erg makkelijk: drink meer water! Deze oplossing helpt niet alleen kramp te verlichten, maar helpt het ook te voorkomen.
Wanner je last hebt van kramp, moet je ten minste een halve liter water drinken.
Echter is het wel belangrijk om te weten of de kramp voorkomt tijdens een langdurige fysieke activiteit. Als dit het geval is, komt het direct voort uit een vochttekort.
Om rekening mee te houden
Het is belangrijk om te weten dat het erg normaal is om af en toe kramp te hebben. Ondanks dat het niet prettig is om een willekeurige samentrekking in de spieren te hebben, moet je onthouden dat deze maximaal 10 minuten hoort te duren.
Als dit niet het geval is, raden wij je aan om naar de huisarts te gaan en verder onderzoek te laten doen naar de spieren.