Wat te doen bij een brandwond?

Overmatige warmte kan brandwonden veroorzaken, die zeer ernstig en gevaarlijk zijn voor verschillende huidlagen. Een brandwond wordt geclassificeerd naargelang zijn ernst en intensiteit.

Waar je ook op je lichaam een brandwond krijgt, je moet de plek onder lauw water houden. Dit zou je zo snel mogelijk moeten doen, omdat dit het brandende gevoel zal verminderen, alsook de blaarvorming.


Wanneer je dit doet kan het in het begin wel eerst meer pijn doen, maar het is de moeite waard. Het zal namelijk binnen enkele minuten het brandende gevoel wegnemen.

Classificatie van brandwonden

Er bestaan eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden. Het is erg belangrijk de graad van een brandwond te kunnen herkennen om de juiste behandeling te kunnen starten en het genezingsproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Eerstegraads brandwonden

Dit is een lichte brandwond die de huid lokaal rood maakt en een licht branderig gevoel creëert. Er ontstaan hierbij echter geen blaren.

Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden hebben blaren, in combinatie met roodheid en een matig branderig gevoel ter hoogte van de verbrande huid.

Derdegraads brandwonden

Dit zijn de meest ernstige brandwonden, aangezien ze je huid tot in de diepste lagen kunnen beschadigen. Vaak gaan ze zelfs tot aan het vetweefsel, de spieren of de botten.

Een brandwond van bijvoorbeeld een strijkijzer zal meestal eerste- of tweedegraads zijn. Brandwonden van kokend water, hete olie of gesmolten suiker (zoals jam) kunnen tot in de derde graad gaan.

Als je een derdegraads brandwond hebt moet je onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan. Voor eerste- en tweedegraads wonden kan je echter ook volgende remedies toepassen:

Behandeling voor lichte brandwonden

Het eerste dat je moet doen is alles verwijderen van de aangedane plek: kleding, juwelen en andere zaken die een optimale behandeling van de brandwond in gedrang zou kunnen brengen. Vastgeplakte kleding moet je echter nooit verwijderen.


De volgende stap is de plek van de brandwond onder water te houden. Dit zal het branderige gevoel verminderen.

Ga nooit blaren open prikken. Dat zou namelijk tot een infectie in de brandwond kunnen leiden, aangezien je de huid op die manier helemaal blootgesteld zou laten. Hou de blaren in de gaten. Wanneer je het volgende merkt is het aan te raden onmiddellijk medische hulp te zoeken om de infectie adequaat te behandelen:

  • er zit vocht in.
  • de blaar wordt pijnlijker.
  • er lekt een gelige of groenige vloeistof uit.

Je mag ook nooit tandpasta of olie aanbrengen op de brandwond. Dit zal de symptomen namelijk alleen maar erger maken in plaats van ze te verhelpen. Vermijd ook om de wond af te dekken. Je kan wel speciale crèmes voor lichte brandwonden aanbrengen om infecties te helpen vermijden.

Wanneer moet je een arts raadplegen met een brandwond?

Je moet naar het ziekenhuis gaan wanneer je een zeer grote of diepe brandwond hebt. Sommige brandwonden vragen een meer specialistische aanpak, bijvoorbeeld als zij veroorzaakt zijn door:

  • kokend water
  • elektriciteit
  • bijtende stoffen

Raadpleeg ook een arts wanneer de brandwonden zich voordoen op:

  • de genitaliën
  • het gezicht
  • de voeten
  • de handen

Dat geldt ook als je een hart– of longaandoening hebt. Terwijl je wacht op medische bijstand is het aangeraden de plek te bedekken met een koude natte doek.

Thuisremedies voor het behandelen van brandwonden

Deze remedies worden enkel aangeraden voor lichte, eerstegraads brandwonden.

Gesneden aardappel

Een gesneden aardappel is een zeer effectieve methode om het brandende gevoel van een brandwond te verminderen. Plaats het gewoon 3 keer per dag gedurende 3 minuten op de aangedane plek.

Honing

Honing is een natuurlijk antibioticum, dat kan helpen infecties te vermijden, maar ook het genezingsproces te versnellen. Voor een snelle en effectieve werking breng je enkele malen per dag een goede laag honing aan op de aangedane plek. Spoel dit vervolgens met warm water af. Let op dat je de brandwond hierdoor echter niet verder irriteert.

Vitamine E-capsules

Vitamine E is zeer effectief in de behandeling van brandwonden en voornamelijk om littekenvorming tegen te gaan. Breek hiervoor twee keer per dag een capsule en breng het aan op de aangedane plek.

Aloëvera

Aloëvera bevat kristallen die zouden kunnen helpen bij de behandeling van brandwonden. Ze kalmeren het branderige gevoel en versnellen het helingsproces. Je kan het tot drie keer per dag aanbrengen, waarna je het afspoelt met warm water.

Om te onthouden

Thuisremedies voor het behandelen van brandwonden zijn simpel, makkelijk en goedkoop. Het beste voordeel is echter dat ze zeer effectief kunnen zijn en geen bijwerkingen hebben, aangezien ze allemaal natuurlijk zijn.

Met welk soort brandwond je ook te maken krijgt, nu weet je wat je moet doen. Vergeet het niet!