Er zijn veel factoren die tot buikpijn kunnen leiden. In dit artikel zullen we een aantal oorzaken van buikpijnen verklaren en je ook een aantal simpele remedies geven.
Oorzaken van buikpijnen
Pijn in je buik komt vaker voor dan je denkt. Onderzoekers hebben ontdekt dat in ieder geval 30% van de wereldbevolking met enige regelmaat last heeft van deze pijn. Het wordt over het algemeen echter geen ziekte genoemd. Het is vaak slechts een klein defect in je spijsverteringsstelsel.
De intensiteit van de pijn die je voelt, bepaalt hoe ernstig de buikpijn is. Als je echter redelijk vaak last hebt van deze buikpijnen en je ervaart een aantal van de onderstaande symptomen, is het aan te raden om contact op te nemen met je dokter.
Laten we eens een kijkje nemen naar welke factoren worden geassocieerd met buikpijnen.
1. Zenuwen
Soms kan angst of stress ophopen in je ‘tweede brein’, ofwel je maag. Zenuwen zijn vaak geconcentreerd in dit deel van je lichaam en ze kunnen een negatief effect hebben op je spijsvertering, waardoor brandend maagzuur of zelfs diarree wordt veroorzaakt.
Dus maak je niet druk als je af en toe last hebt van dit probleem. Het komt waarschijnlijk door stress. Nu dat je echter weet waar je buikpijnen mogelijk vandaan komen, is het een goed idee om te proberen je angst en stress onder controle te houden. Zo voorkom je ernstigere ongemakken.
2. Gassen
Dit is ook een veelvoorkomend probleem. Slechte spijsvertering of sommige voedingsmiddelen kunnen irriterende darmgassen veroorzaken. Deze zijn vaak geconcentreerd in je maagholte, net onder je ribben. Deze kunnen scherpe pijnen veroorzaken, vooral wanneer je diep inademt.
3. Brandend maagzuur
Gallige reflux en brandend maagzuur zijn ook veelvoorkomende aandoeningen die beginnen met buikpijn in het bovenste gedeelte van je maag. Zuren gaan altijd omhoog, wat betekent dat deze pijn geconcentreerd is in je slokdarm, die je bovenin je spijsverteringsstelsel kan vinden.
4. Prikkelbaredarmsyndroom
Darmontstekingen veroorzaken vaak dit soort ongemak. Deze stoornis valt onder de categorie van organische dyspepsie. Dat wil zeggen dat je spijsverteringsstelsel last heeft van een ziekte die de spijsvertering aangaat. Als je diarree of constipatie hebt, overgeeft en regelmatig intense pijnen hebt, raden we je aan direct contact op te nemen met je dokter.
5. Bepaalde medicijnen
Als je bijvoorbeeld ijzersupplementen inneemt of recentelijk ibuprofen hebt ingenomen, dan heb je waarschijnlijk last van een beetje buikpijn. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je een licht branderig gevoel in je maag hebt, wat een aantal uren kan duren. Het is niks ernstigs, maar wel vervelend.
6. Te snel eten
Onthoud dat om op de juiste manier voedsel te verteren, je altijd langzaam zou moeten eten, waardoor je voedsel aan grotere hoeveelheden speeksel wordt blootgesteld. Dit onderdeel van je spijsverteringsstelsel is vereist om het gekauwde voedsel te mengen. Als je te snel eet, is de kans groter dat je last krijgt van buikpijn.
7. Zweren
Doet je maag pijn wanneer je bepaald voedsel consumeert? Vooral wanneer die maaltijden flink gekruid of pittig zijn? Geef je regelmatig over? Zie je hier bloed in? Als je ja hebt geantwoord op deze vragen, dan moet je direct contact opnemen met je dokter. Je hebt namelijk wellicht een maagzweer.
Buikpijn: remedies
- Anijs- en muntthee na het eten. Deze dranken zijn uitstekend voor je spijsvertering en ze zullen je spieren ontspannen en buikpijn verlichten. Je kunt hier maximaal 3 kopjes per dag van drinken.
- Gemberthee. Dit drankje kalmeert je maag en bevordert de spijsvertering. Aarzel niet om een kopje van deze thee na het avondeten te drinken. Je zult zeker weten de positieve resultaten opmerken.
- Salie en kamille. Misschien heb je al iets gehoord over de voordelen die deze twee medicinale planten je maag en darmen bieden. Naast dat ze kalmerende middelen zijn, verlichten ze pijn en ontstekingen. Je kunt hier maximaal één liter per dag van drinken. Het zal je vast helpen met je maagproblemen!
- Een warm bad en je buik masseren. Niks is beter voor het ontspannen van je maagzenuwen en spanning dan een warm bad. Na het badderen kun je ook nog eens je buik masseren met een lavendel- of amandelolie. Masseer in cirkels en leg vervolgens een warme doek op je buik. Naderhand zou je je een stuk beter moeten voelen.
- Onthoud dat je je voedsel altijd goed moet kauwen en langzaam moet eten. We raden ook af om erg grote maaltijden te eten. Vijf kleine maaltijden gedurende de dag is ideaal en je zou de focus moeten leggen op het ontbijt en de lunch. De lichtste maaltijd is idealiter je avondeten. Vergeet tot slot niet om voldoende vloeistoffen te drinken.