Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2

Type 2 diabetes is een van de meest voorkomende aandoeningen die duizenden mensen wereldwijd treft. Het is ook een van de aandoeningen die zich het snelst verspreidt.

Hoewel het niet besmettelijk is, wordt het beschouwd als de epidemie van de eenentwintigste eeuw, omdat het invaliderende gevolgen kan hebben en in het ergste geval kan leiden tot de dood als het niet onder controle wordt gebracht.

Je kent vast veel mensen die lijden aan deze aandoening. Daarom is het belangrijk om duidelijk te maken dat er twee types diabetes zijn:

  • Diabetes type 1, ook wel jeugddiabetes. Dit is een ziekte die begint bij de geboorte.
  • Diabetes type 2. Dit type diabetes wordt meestal veroorzaakt door een slechte levensstijl, omdat tegenwoordig mensen slechte voeding gebruiken en te weinig bewegen, vanwege een gebrek aan tijd of simpelweg omdat het makkelijker en goedkoper is.

Wat is type 2 diabetes?

Een paar jaar geleden kregen alleen ouderen last van deze ziekte en werd het bekend als ouderdomsdiabetes. Het wordt veroorzaakt doordat insuline weerstand biedt tegen het metaboliseren van de bloedsuikerspiegel, samen met de afname van insuline in de alvleesklier.

Deze twee factoren veroorzaken een aanzienlijke verhoging van de bloedsuikerspiegel, bekend onder de naam hyperglycemie. Deze aandoening veroorzaakt aanzienlijke schade aan verschillende organen op lange termijn, zoals de nieren en het hart.

Het kan ook blindheid en problemen met het genezen van wonden en littekens veroorzaken. Helaas is het in de wereld van vandaag gebruikelijk om tieners en kinderen te zien die lijden aan deze ziekte.

Er is nog geen genezing, maar met de juiste behandeling, zoals het volgen van de instructies van de dokter en een drastische verandering in je levensstijl (vooral in je dieet), kunnen mensen met type 2 diabetes leren deze aandoening gedurende de rest van hun leven te beheersen en ermee te leven.

Wat zijn de oorzaken van type 2 diabetes?

In de meeste gevallen wordt type 2 diabetes veroorzaakt door slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging.

Meer dan negentig procent van de mensen die lijden aan type 2 diabetes heeft last van overgewicht. Het is heel duidelijk dat bij de mensen die lijden aan obesitas dit zich vooral richt op de maagstreek. Zij zijn degenen die het gevoeligst zijn voor deze ziekte.

Als je te zwaar bent en je aan geen enkele vorm van fysieke activiteit doet om extra calorieën te verbranden, neemt het risico op het krijgen van deze ziekte aanzienlijk toe. Ook is er een genetisch risico op diabetes.

Als iemand in je familie de ziekte heeft, is het het beste om voorzorgsmaatregelen te nemen, omdat je het zou kunnen krijgen doordat je familie bent.

Mensen die regelmatig voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan koolhydraten en suikers en een lage consumptie van groenten en fruit hebben, zijn in de perfecte conditie om de ziekte te krijgen.

Voeding en je gezondheid

Vandaag de dag is het heel makkelijk voor de meeste mensen om slecht te eten. Het is heel eenvoudig en goedkoop om te genieten van junk food. Het is altijd en overal vinden tegen zeer lage prijzen verkrijgbaar, waardoor het erg verleidelijk is. Je kiest het zonder na te denken over je gezondheid.

Als je een beetje meer moeite doet om een gezonder dieet te volgen, kun je in veel gevallen voorkomen dat deze ziekte zich ontwikkelt.

Als mensen niet voor zichzelf zorgen en zich niet bewust genoeg zijn van wat het betekent voor hun gezondheid om aan deze ziekte te lijden, zoals de ernstige gevolgen die het kan opleveren, bijvoorbeeld :

  • Een groot verlies van het gezichtsvermogen.
  • Nierfalen.
  • Amputatie van ledematen als gevolg van een slechte circulatie.
  • En vele andere problemen.

Zal de ziekte niet stoppen en iedere dag zal het aantal mensen dat eraan lijdt groeien, iets dat zeer zorgwekkend is.

We hopen dat door bewust te zijn van de belangrijkste oorzaken van deze ziekte en de ernstige gevolgen ervan, het zal aanmoedigen tot meer gezonde gewoontes, die de ontwikkeling van diabetes type 2 een halt toebrengen.

Het is ook een heel goed idee om je familieleden en vrienden die risico lopen ervan op de hoogte te brengen.