We besteden vaak geen aandacht aan de geluiden die het lichaam maakt

Ons lichaam is de meest volmaakte machine die er bestaat. Het is zo wijs dat het ons zelfs waarschuwt wanneer er met het lichaam iets aan de hand is. We moeten dus  letten op de geluiden die het lichaam maakt.


Het probleem is dat het erg weinig gebeurt dat we ons van deze signalen bewust zijn. Uiteindelijk zien we ze zelfs volledig over het hoofd.

De signalen die het lichaam ons stuurt, komen vaak in de vorm van geluiden. Dit kan geklik zijn, oorsuizen, snurken, maaggeluiden of andere lichamelijke geluiden.

Om ervoor te zorgen dat ze niet onopgemerkt blijven, stellen we je in dit artikel acht geluiden voor. Je moet dus een beetje meer aandacht besteden aan de geluiden die het lichaam maakt.

1. Krakende geluiden in je benen

Dit soort geluid kan vele verschillende oorzaken hebben. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Spiermoeheid, met daarbij ook mogelijke verstopping van de bloedvaten en de slijtage van de kniegewrichten als gevolg van te veel gebruik.
  • Anatomische kenmerken van de gewrichtsbanden en de meniscus. Hoewel dit de beweeglijkheid van de benen niet aantast, veroorzaakt het wel een merkbaar klikkende geluid.
  • Dagen waarop je overmatig veel beweegt, vooral wanneer het lichaam dit niet gewend is.

In de meeste gevallen betekent dit geklik niet dat er een probleem is. Maar wanneer deze geluiden gepaard gaan met pijn of zwellingen dan moet je de arts raadplegen.

Het is belangrijk dat je dan een medisch onderzoek laat uitvoeren. Want het kan een gevolg zijn van een breuk van de meniscus of het scheuren van een gewrichtsband. Het kan zelfs een teken zijn van artritis.

2. Onafgebroken snurken

Snurken wordt voortgebracht door een trilling van de luchtwegen wanneer de lucht door de mond of de neus stroomt.


Hoewel snurken redelijk vaak voorkomt, weten artsen dat het in het algemeen veroorzaakt wordt door een verstopping of een blokkade in de neus (de neusgaten), de mond of de keel.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van snurken. Je moet dus je arts raadplegen om ze te laten controleren:

  • Verlies van spiermassa in de keel,
  • Obesitas,
  • Reactie op medicatie,
  • Buitensporig alcoholgebruik,
  • Verstopping van de neusholtes,
  • Scheefstand van het tussenschot van de neus.

3. Een klikgeluid in de kaak, één van de geluiden die het lichaam maakt

In sommige gevallen kan dit betekenen dat een temporomandibulair gewricht verplaatst is. In andere gevallen kan artritis in de temporomandibulaire gewrichten de oorzaak zijn.

Het kan ook veroorzaakt worden door bruxisme (de gewoonte om onbewust te tandenknarsen), gaatjes of een hevige spanning in de spieren van je gezicht.

We raden je in elk geval aan om een medische specialist te raadplegen.


4. Verschillende geluiden in de oren

Vaak verdwijnt het gezoem dat in de oren optreedt zonder dat het behandeld is.

Maar in die gevallen waar de geluiden voortdurend optreden en niet gemakkelijk weggaan, raden we je aan een medische specialist te raadplegen. Deze geluiden kunnen het gevolg zijn van een infectie of een aandoening in het binnenoor.

5. Een hevig gekraak terwijl je slaapt of wanneer je opstaat

Dit type geluid treedt plots op. Over het algemeen is het meestal kortstondig en enorm irritant.

In deze gevallen zijn de precieze oorzaken van die geluiden die het lichaam maakt niet bekend.

6. Gekraak in je schouders

Het krakend geluid kan in dit geval verschillende dingen betekenen. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Tendinitis is een ontsteking van de pezen die veroorzaakt wordt door een klap of door overmatige slijtage.
  • Bursitis is een ontsteking in het zakje tussen het bot en de pees in de schouder.
  • Een scheur in de spieren van de schoudergordel.

7. Een klikgeluid in de elleboog

Een klikgeluid in je elleboog kan een teken zijn van mechanische problemen in de gewrichten. Verschillende redenen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Slechte voeding, die de samenstelling van de botten en de gewrichten aantast,
  • Plaatselijke infecties,
  • Aandoeningen van het metabolisme,
  • Blessures veroorzaakt door hevige klappen,
  • Een gebrek aan lichamelijke activiteit en tegelijkertijd te veel lichaamsbeweging die op een verkeerde manier uitgevoerd wordt.

In deze gevallen blijft het klikgeluid gedurende een langere periode bestaan. Het veroorzaakt ook pijn en ontsteking. Daarom raden we aan om een arts te raadplegen die je kan helpen om een oplossing te vinden.

8. Een klikgeluid in de keel

Een klikgeluid in de keel kan ernstiger zijn dan je misschien denkt. Want soms kan het een symptoom van neurologische stoornissen zijn. Die tasten dan de weefsel aan. Een voorbeeld van een dergelijke ziekte is de ziekte van Parkinson.

Bovendien kan het ook veroorzaakt zijn door de groei van het kraakbeen van de schildklier. In deze gevallen zal je uiteindelijk niet langer het klikgeluid horen. Want de stoornis zal uit zichzelf verdwijnen.

Als de geluiden die het lichaam maakt gepaard gaan met ontsteking en pijn, dan is het belangrijk dat je de gepaste behandeling zoekt.

In deze gevallen raden we je aan met je arts te spreken. Vermijd om jezelf met medicatie te helpen en zelf een diagnose te stellen.