Heb je ooit wel eens gehoord van de bijwerkingen van eenzaamheid?Soms is het belangrijk om even wat tijd alleen door te brengen. We worden dagelijks geconfronteerd met zo veel externe prikkels dat we onszelf soms opnieuw moeten ontdekken, waardoor tijd alleen doorbrengen een goede optie is. En het is waar dat dit zo is.
Maar is het ook goed als deze tijd alleen te lang aanhoudt? Als je iemand bent die graag een eenzaam leven leidt, dan heb je ongetwijfeld wel eens gehoord dat dit niet altijd even gezond voor je kan zijn. Hebben ze gelijk?
Deels, ja. Het is echter ook waar dat alleen zijn enkele voordelen kan bieden. Zoals we hierboven al zeiden, is het belangrijk om te weten wat je voelt en om jezelf te leren kennen. Bovendien heb je momenten nodig waarop je je huidige toestand kunt evalueren en daardoor op een rustige manier beslissingen kunt nemen.
Het komt vaak voor dat mensen zich door gebeurtenissen laten meeslepen. En wanneer deze gebeurtenissen weer zijn overgewaaid, besef je misschien dat je niet bent waar je wilde zijn. Dit komt doordat je niet genoeg ruimte hebt om na te denken over wat er in je leven gebeurt.
Dit kan echter variëren als de situatie aanhoudt. De bijwerkingen van eenzaamheid kunnen vrij ernstig worden in het geval je niet inziet dat het de slechte kant opgaat met je. In die zin is het belangrijk om te weten wat de gevolgen van eenzaamheid kunnen zijn en hoe je ze kunt herkennen, zodat je duidelijk voor jezelf kunt vaststellen of je er nog wel goed mee om kunt gaan of niet.
Wat zijn de bijwerkingen van eenzaamheid?
Verdraaiing van de werkelijkheid
Ben je bekend met het spreekwoord ‘twee ogen zien meer dan één‘? Zoals met de meeste spreekwoorden, heeft ook dit spreekwoord een kern van waarheid in zich. Wanneer je met andere mensen praat, wissel je verschillende zienswijzen uit. Dit kan je helpen om de dingen die je waarneemt te vergelijken met de manier waarop anderen deze dingen waarnemen.
Als je een vrij spraakzaam persoon bent, is het je misschien al vaker opgevallen dat externe indrukken je hebben geholpen om een evenwichtiger oordeel te ontwikkelen. Wanneer je te veel tijd alleen doorbrengt, loop je al deze informatie mis. En hierdoor loop je het risico dat je hoofd te vol komt te zitten met je eigen ideeën, tot op het punt waarop je een verdraaid beeld van de wereld om je heen ontwikkelt. Dit kan ertoe leiden dat je in extreme termen nadenkt over het leven en dat je geneigd bent om te generaliseren.
Als je partner bijvoorbeeld voordat hij naar zijn werk gaat geen afscheid van je neemt, kan dit gevoel de hele dag aan je lopen knagen totdat je tot de conclusie komt dat je partner niet meer van je houdt. Als je het echter rechtstreeks aan je partner zou vragen of het erover zou hebben met een vriend of vriendin, dan is de kans groot dat je tot een veel geruststellendere verklaring komt.
Ook angst is een van de negatieve gevolgen van eenzaamheid
Het vorige voorbeeld is slechts een van vele. Denk nu eens aan alle soortgelijke omstandigheden die zich op een dag kunnen voordoen. Vermenigvuldig deze met een week enzovoort. Hoe vaak denk je dat je jezelf uiteindelijk aan iemand zult hebben geërgerd? Deze staat van constant wantrouwen zal alleen leiden tot een situatie van milde of ernstige angst.
Bovendien wordt het verergerd als de verdraaide ideeën ook op jezelf worden gericht. Je maakt fouten thuis of op het werk en plotseling verschijnen er zinnen in je hoofd als ‘je bent waardeloos’. Dus nu vertrouw je andere mensen niet meer, je vertrouwt jezelf niet meer en je praat met niemand die jouw gevoel van eigenwaarde kan versterken of de manier waarop je nadenkt over externe factoren kan veranderen.
Je laat de teugels van angst vieren en dit zorgt er alleen maar voor dat jouw verdraaide beeld van de werkelijkheid intenser wordt en dat je op een koers terechtkomt die maar moeilijk te stoppen is.
Depressie is ook een van de bijwerkingen van eenzaamheid
Wanneer je isolatie, achterdocht en angst met elkaar combineert, is het resultaat een gebrek aan hoop en een verlies van de zin van het leven. Als alles wat je ziet negatief is en je geen positieve prikkels kunt vinden, wordt het leven heel ingewikkeld.
Hoewel je werk belangrijk voor je is, is je geluk diep vanbinnen gerelateerd aan de manier waarop je je tot de wereld verhoudt.
Dit is de reden waarom sociale netwerken zo succesvol zijn geweest. Je moet praten over wat er met je gebeurt, of hoeveel plezier je hebt gehad, of hoe fantastisch dat laatste restaurant dat je bezocht was, zelfs over de slechte dingen die jou overkomen. Het opnieuw beleven van gebeurtenissen uit het verleden om ernaar terug te keren en er opnieuw van te genieten of om het gevoel te krijgen dat je niet alleen bent, is een menselijke basisbehoefte.
Desalniettemin verschijnen de bijwerkingen van eenzaamheid vaak wanneer je geen andere keuze hebt en de eenzaamheid jou wordt opgelegd. Daarom is het een goed idee om momenten van meditatie, reflectie of tijd alleen te combineren met sociale interacties buiten het werk en je thuissituatie om.