Er doen veel verhalen de ronde over het rauwe materiaal dat gebruikt wordt voor het bereiden van het zogeheten ‘fastfood’. Er zijn dan ook verschillende onderzoeken verricht om erachter te komen waar dit voedsel nu eigenlijk van gemaakt is. Lees dit artikel om het mysterie te ontrafelen en erachter te komen wat de hamburgers in fastfoodketens nu echt zijn.
Junkfood steeds meer aanwezig in ons dieet
Junkfood, ook wel bekend als fastfood, heeft veel negatieve gevolgen voor je lichaam. Als je daarbij rekent dat veel mensen in de hedendaagse maatschappij een sedentaire leefstijl hebben, dan is het niet onlogisch om te denken dat er iets mis is met je dieet en gewoonten.
Maar buiten dat, is het voedsel dat verkrijgbaar is op veel plekken niet het gezondst. Sterker nog, het tegenovergestelde is waar. In veel landen is het makkelijker om een hamburger te scoren dan een salade.
Als je dit soort voedingsmiddelen alleen af en toe eet als traktatie, om iets te vieren of omdat je een keer in de maand iets anders wilt eten, dan is dit geen probleem. Het probleem ligt hem in het feit dat veel mensen meer dan twee keer per week fastfood eten.
Hamburgers, als een van de voorbeelden van fastfood, bevatten een grote hoeveelheid dierlijke proteïnen, toevoegingen, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, suiker, verzadigd vet, natrium en heel veel calorieën.
Ze bevatten ook nog eens geen vezels of vitaminen. De ingrediënten in fastfood zijn verslavend, hoe heftig dit ook klinkt. Dit blijkt wel uit het feit dat we ze steeds meer zijn gaan eten.
Dit is waarom kinderen, zodra ze fastfood hebben geproefd, hun groenten of andere gezonde voedingsmiddelen niet meer willen eten. Iets soortgelijks gebeurt bij volwassenen. Mensen kiezen vaak voor fastfood wanneer er snel eten nodig is of omdat het lekker makkelijk is.
Als je dit soort voedsel vaak eet, zul je last krijgen van een verhoogd cholesterolgehalte, botproblemen (vanwege de lage calciuminname), hartziekten, obesitas, constipatie, tandgaatjes, algemene achteruitgang van je gezondheid, zware en langzame spijsvertering, je smaak zal veranderen en er vinden biochemische veranderingen plaats in de hersenen (alsof het een drug is).
Redenen waarom je geen hamburgers bij fastfoodketens moet eten
Wil je naast gezonder eten ook vriendelijk zijn voor het milieu? Dan heb je dubbel zoveel redenen om te stoppen met het eten van de fastfoodmaaltijden bij die welbekende ketens.
De chemicaliën die dit voedsel bevat (die kanker en chronische ziekten kunnen veroorzaken) en de gevolgen van het eten van dit voedsel voor het milieu spreken eigenlijk voor zich.
Carbon hydroxide is een van de ingrediënten die in hamburgers, omdat het in staat is bacteriën te doden. Het heeft een roze kleur en bestaat uit verschillende soorten vleesafval. Met andere woorden: het is niet eetbaar.
Een fastfoodmaaltijd bevat ontzettend veel additieven die slecht zijn voor je gezondheid. Het zijn er zelfs zo veel, dat we ze niet eens allemaal kunnen noemen in dit ene artikel. Dit is een van de redenen waarom fastfood zo slecht voor je is, afgezien van de hoeveelheid calorieën en vetten die het bevat.
Toen het gebruik van carbon hydroxide aan het licht kwam in het kookprogramma van chef Jamie Oliver, die liet zien hoe kipnuggets of worstjes worden gevuld met het ‘roze slijm’, werd de aandacht gevestigd op hamburgers.
De dieren worden niet goed behandelt
Fastfoodketens fokken dieren in kunstmatige omstandigheden om ze zo weinig mogelijk te laten bewegen. Ze mesten de dieren zo snel mogelijk vet. De wijze van slachten is echter vaak langzaam en pijnlijk.
Kippen worden te sterk gevoed, ze leggen eieren in kleine kooitjes en ook koeien staan in kleine hokjes en krijgen alleen mais of soja te eten om ze sneller vet te mesten. Soms is het zelfs zo erg gesteld met deze koeien, dat hun maag operatief verwijderd moet worden.
Om aan de grote vraag naar vlees te voldoen, vernielen bedrijven grote gebieden bos en regenwoud. In plaats hiervan verbouwen deze bedrijven soja en voeren hiermee het vee. Ook voor het verpakken van hun hamburgers en Franse frietjes worden duizenden eucalyptusbomen gekapt.
De uitwerpselen van dieren zoals koeien laten methaangas vrij, wat verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. En alsof dat al niet genoeg is, zijn de verpakkingen van materiaal gebruikt dat niet biologisch afbreekbaar is. Deze veroorzaken een grote hoeveelheid afval.
Vrouwelijke koeien worden volgespoten met grote hoeveelheden antibiotica en hormonen. Anderzijds bestaan fastfood hamburgers voor 50% uit water. Ze worden ook gemaakt van pezen, tong, tandvlees, snuit, oogleden, staarten, darmen en bloed.
Wat bevatten hamburgers en ander fastfood?
Mensen die in fastfoodrestaurants werken zijn de meest aangewezen personen om iedereen te vertellen wat de populairste maaltijden nu eigenlijk bevatten. Dit bleek tijdens een onderzoek van de social media website Reddit. Deze site bracht veel oud-medewerkers bij elkaar om de geheimen achter junkfood te onthullen.
Zo hebben ze bijvoorbeeld ontdekt dat de rauwe hamburgers die het restaurant geleverd krijgt er totaal niet als vlees uitzien, laat staan als hoe ze eruitzien in reclames. Daarom voegen ze zoveel als ze kunnen een bruine kleur toe en bedekken ze het vlees met verschillende sausjes.
Ook zeggen de werknemers dat hoewel de schoonmaakregels erg strikt zijn in het restaurant, ze dezelfde olie gebruiken voor het frituren van alle producten. Dit komt omdat ze tijd tekort komen en de bestellingen zo snel mogelijk moeten afmaken.
Volgens een officieel bericht van de meest populaire hamburgerketen in de wereld wordt gesteld dat er geen gebruik wordt gemaakt van conserveringsmiddelen. Ondertussen zitten de producten echter vol met ingrediënten waarvan we de namen niet eens kunnen lezen of schrijven (trichloorethaan, dieldrin, ethylbenzeen etc.).
Dit is de reden dat je een hamburger lange tijd buiten kan laten liggen zonder dat deze bederft.