Als we het hebben over het Wendy syndroom denken veel mensen dat de definitie van dit gedrag zoals beschreven door de populaire psychologie wat ouderwets is en typerend is voor de oudere generaties, zoals onze moeder en grootmoeder.
Maar niets is minder waar. De wens om voor onze partners te zorgen, om hen alles te geven en hun gevoelens boven die van jezelf te plaatsen, is iets wat vandaag de dag normaal wordt gevonden. Er zijn veel vrouwen die de fout maken “te veel van iemand te houden” en daarbij hun zelfvertrouwen verliezen.
Het is belangrijk dat je hierin een balans vindt. Je kunt van je partner houden en je partner of vrienden veel liefde geven. Je moet er echter nooit te extreem in worden en je eigen wensen vergeten of je persoonlijke groei over het hoofd zien.
In dit artikel zullen we het over dit onderwerp hebben en we zullen meer te weten komen over het Wendy-syndroom.
Het Wendy syndroom, de perfecte vrouw voor een Peter Pan
Herinner je je de persoonlijkheden van Wendy Schat en Peter Pan uit de beroemde boeken van James M. Barrie nog?
Peter is een jonge jongen die weigert volwassen te worden. Hij wil niet de verantwoordelijkheden hebben die volwassenen hebben en wil vooral een avontuurlijk leven leiden zonder ooit een stabiel en volwassen leven te leiden. Daardoor staat Peter Pan symbool voor al die kinderachtige mannen. Mannen niet de verantwoordelijkheid willen dragen voor hun eigen leven, maar ook niet voor dat van anderen.
En wat denk je van Wendy Schat? Zij is dat jonge meisje dat vanaf de eerste dag de schaduw wordt van Peter, zodat ze hem nooit meer zal verliezen, die zich zorgen maakt over het schoonhouden van het huis en de zorg op zich neemt over de “verloren kinderen”. Ze geeft alles op voor anderen, omdat ze daar gelukkig van wordt.
Kenmerken van mensen met het Wendy syndroom
- De neiging hebben voor anderen te zorgen, te bedienen, omdat ze zo het gevoel hebben dat ze mensen gelukkig maken.
- Ze vinden de wensen van anderen belangrijker dan die van hunzelf. Ze beginnen zichzelf te verwaarlozen, zelfs de dingen die voor hen belangrijk zijn.
- Voor deze mensen is het zorgen voor anderen hun manier om liefde te geven en daardoor doen ze het makkelijk, omdat ze van anderen houden. Er is niemand die zegt dat ze het moeten doen. Ze hechten zich vaak aan een partner met het Peter Pan-syndroom, dat wil zeggen onvolwassen mannen die hun verantwoordelijkheden uit de weg gaan en die het fijn vinden om een partner te hebben die die verantwoordelijkheid van hen overneemt, inclusief de zorg voor de kinderen.
- Mensen met het Wendy syndroom maken zich vaak zorgen over twee dingen. Dat zijn dat anderen hen niet meer nodig hebben en dat ze alleen achter zullen blijven. Het idee dat ze niemand meer hebben om voor te zorgen beangstigt hen, omdat ze zich op die manier nuttig voelen en hun liefde kunnen uiten. Tegelijkertijd zien ze zichzelf daardoor als waardevol en nodig.
- Het is belangrijk om een belangrijk aspect in gedachte te houden. Het is mogelijk dat het zorgen voor anderen je gelukkig maakt. Er zal echter een tijd komen waarin je je realiseert dat anderen je kunnen manipuleren of dat je te veel geeft en er niets voor terugkrijgt. Je zal je dan niet gewaardeerd en gefrustreerd voelen en dan ontstaat er een probleem. Je moet erop letten dat dit probleem niet resulteert in een depressie.
Zorgen voor jezelf en ook voor anderen
Moeten we misschien stoppen met het zorgen voor anderen? Of stoppen ons zorgen te maken om degenen van wie we houden? Nee, zeker niet. Dat moet je nooit doen. Onze partners, onze families en vooral onze kinderen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. We identificeren ons met hen en ze zijn onze steunpilaren.
In al onze persoonlijke relaties is het belangrijk om een balans te vinden en deze aspecten in gedachte te houden:
- Vergeet nooit hoe belangrijk je persoonlijke groei, het hebben van je eigen ruimte, je hobby’s, je eigen waarden en normen en een goed zelfbeeld is. Als je alles aan anderen geeft, zal je op den duur leeglopen. En dan zal je je ontevreden, verdrietig en gefrustreerd voelen. Hoe kun je voor anderen zorgen als je zelf verdrietig bent? Dat kun je niet.
- Als je een persoon bent die trots is op zichzelf, als je je goed voelt en een goed zelfbeeld hebt en je eigen verantwoordelijkheden neemt, kun je die positieve energie ook doorgeven aan anderen. Dit zijn de emoties die noodzakelijk zijn.
- Je kunt zorgen voor je partner, de persoon van wie je houdt, maar wees je ervan bewust dat jij zelf ook zorg en liefde nodig hebt. Het is een machtsspel, waarbij geen winnaars of verliezers zijn. Als jij een van die mensen bent die zich gelukkig voelt door voor anderen te zorgen, zorg er dan voor dat je bij jezelf begint. Als jij valt, vallen anderen ook. Zorg voor je eigen geluk en pas dan kun je anderen ook gelukkig maken.
Het is de moeite waard!