Door de geschiedenis heen is kanker een van de belangrijkste onderzoeksobjecten geworden op zoek naar een remedie voor deze dodelijke ziekte.
Kankercellen spreiden zich uit over het hele lichaam. Daardoor worden er interne gezwellen gevormd. Die noemt men ook wel tumoren.
Een vaccin tegen kanker?
Over het algemeen is er veel medische vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker. Dat gaat dan over zaken zoals de opsporing, typering en classificatie. Ook mogelijke behandelingen worden onderzocht. Nieuwe behandelingen wekken natuurlijk hoop op bij patiënten. Zij moeten vechten om deze ziekte te overleven. Maar ieder jaar boeken experts nieuwe vooruitgang.
Onderzoekers leren een kankertype herkennen. Dat stelt hen in staat om de evolutie, de implicaties en de effecten ervan op het lichaam te bepalen. Gelukkig heeft het hen ook geholpen om verschillende behandelingen te ontdekken. Die worden bovendien steeds effectiever.
Een bijzondere stap voorwaarts is de ontwikkeling van speciale geneesmiddelen die als vaccin kunnen worden toegediend. Het gaat echter niet om een traditioneel vaccin. Het doel is daarentegen wel vergelijkbaar.
Geneeskundigen aan de Universiteit van Stanford (Californië, Verenigde Staten) beweren dat ze een nieuw vaccin op muizen hebben getest. Die muizen werden daarvoor met kankercellen ingeënt.
Hun resultaten toonden aan dat het vaccin de tumoren in de dieren had vernietigd. Ook verdere uitzaaiing werd vermeden.
Je kan je wel inbeelden dat dit een geweldige ontdekking is!
Hoe werkt een vaccin tegen kanker?
Het vaccin gaat direct de tumor in. Het zou immunostimulantia bevatten. Die helpen om de verdediging van het immuunsysteem te activeren. Zo wordt de tumor van binnenuit vernietigd. Ook wordt de reproductie van deze abnormale cellen op die manier tegengehouden.
Dit vaccin is samengesteld op basis van twee agentia:
- De eerste deel is een stukje DNA dat CpG heet.
- Het andere deel is een antilichaam tegen de activeringsontvanger OX40.
Het mengsel hielp om kanker in 87 van de 90 testmuizen uit te roeien. Twee van de drie muizen kregen opnieuw kanker. Zij genazen echter dankzij een tweede dosis.
Ronald Levy, een onderzoeker aan de Universiteit van Stanford, is optimistisch over de resultaten die met de testmuizen zijn verkregen. In de meeste gevallen verdwenen de tumoren. De kankertypes die werden gebruikt voor de tests waren borst-, huid-, en bloedkanker.
Effecten van een vaccin tegen kanker op mensen
De wetenschappelijke vooruitgang zit nog in de testfase op dieren. Het vaccin is dus nog niet getest op menselijke patiënten.
Experts hebben echter voorspellingen gemaakt. Ze geloven in de positieve effecten van dit vaccin bij mensen. Dat geldt vooral in vergelijking met andere behandelingen. Die zijn veel agressiever. Denk aan chemotherapie.
De onderzoekers hebben het volgende geconcludeerd:
- Het vaccin kan bijwerkingen verkleinen. Traditionele methodes in de strijd tegen kanker veroorzaken vaak bijwerkingen bij patiënten. Dat komt omdat een vaccin tegen kanker een minder ingrijpende methode is.
- Bovendien komen de resultaten sneller tot stand. Het toedienen van een vaccin tegen kanker leidde bij de testmuizen snel tot resultaten. Slechts tien dagen nadat het was geïnjecteerd!
- Het zou voor patiënten een veel goedkopere optie zijn.
- Daarbovenop kan het vaccin meer problemen in één keer aanpakken. Het tast immers niet alleen de tumor aan. Het helpt ook om de T-cellen (immuuncellen) te verspreiden. Die gaan op zoek naar andere kwaadaardige cellen.
De effectiviteit van elke behandeling hangt echter natuurlijk af van elk individueel geval.
Toch hopen we dat dit nieuwe alternatief snel goedgekeurd zal worden, zodat het toegepast kan worden op mensen. Maar we moeten ook ander nieuws benadrukken. Het onderzoekslaboratorium waar Levy bij werkt heeft toestemming gekregen om rituximab te creëren. Dat is een monoklonaal antistof. Het is ook reeds goedgekeurd als behandeling tegen kanker bij mensen.
De vooruitzichten zijn dus positief!