Wetenschappers ontdekken nieuwe behandeling voor Alzheimer

Doordat het aantal ouderen binnen onze maatschappij blijft toenemen, is er ook steeds meer sprake van gevallen van Alzheimer en andere degeneratieve aandoeningen die verbonden zijn aan het verouderingsproces.

Daarom doen wetenschappers over de hele wereld ontzettend hun best om patiënten te voorzien van een betere leefkwaliteit. Daarnaast zoeken ze naarstig naar manieren om de gevolgen van deze ziekte tegen te gaan.

Er is al veel onderzoek verricht

We weten dat er in de loop der jaren al een hoop onderzoek is gedaan naar Alzheimer en er nog altijd weinig vooruitgang is geboekt. Daarom is het belangrijk om dit soort nieuws met een korreltje zout te nemen. Desalniettemin, lijkt het er wel op dat wetenschappers in staat zijn geweest om een ‘kleine doorbraak’ te creëren.

Aan het Easton Center (dat gespecialiseerd is in onderzoek op het gebied van neurodegeneratieve ziektes) aan de Universiteit van Californië zijn onderzoekers in staat geweest om:

  • De gevolgen van Alzheimer te vertragen.
  • In sommige gevallen is men er zelfs in geslaagd om de cognitieve achteruitgang veroorzaakt door deze ziekte terug te draaien.

Lees in dit artikel alle informatie aangaande dit onderzoek.

Een nieuwe behandeling voor Alzheimer

Deze studie werd ook al gepubliceerd in het blad Aging. Volgens Dale Bredesen, directeur van het Easton Center en hoofdonderzoeker van deze studie, is hun manier van benaderen het interessantste aspect van hun onderzoek.

Tot dusver zijn de onderzoekers in staat geweest om een unieke behandeling voor Alzheimer te creëren. Ze hopen daarmee de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Wat deze studie echter zo nieuw en anders maakt, is dat elke patiënt een combinatie van verschillende medicijnen en vitamines toegediend kreeg die gepaard gingen met een vastgesteld dieet en enkele veranderingen in hun leefgewoonte. De resultaten van deze behandeling, die tussen de negen en twee jaar duurde, waren zeer bemoedigend.

Laten we even wat dieper ingaan op de details.

Medicatie

Het medicijn zelf wordt ook wel MEND (Metabolic Improvement of Neuro-Degeneration) genoemd.

Vooralsnog hebben nog maar negen patiënten met Alzheimer dit medicijn toegediend gekregen en heeft dit medicijn bij deze negen mensen voor positieve resultaten gezorgd: hun cognitieve prestatievermogen was aanzienlijk verbeterd.

  • Momenteel is de steekproefomvang nog zeer beperkt. Het is dus nog te vroeg om te zeggen of de voordelen van het medicijn geheel veilig en betrouwbaar zijn. In de aankomende maanden zullen er meer proeven worden uitgevoerd en zal de omvang worden uitgebreid, waardoor er ruimte is voor meer patiënten.
  • Nog een belangrijk gegeven om te onthouden is dat de patiënten bij wie de grootste vooruitgang merkbaar was, de patiënten waren bij wie de ziekte al een vergevorderd stadium bereikt had.
  • Na bijna twee jaar behandeling werd de vooruitgang gemeten door middel van hersenscans en neuropsychologische testen.
  • Een resultaat dat vooral erg bemoedigend was, was dat de hippocampus, het deel van de hersenen dat verbonden is aan het geheugen, aanzienlijk groter was geworden.

Naast het innemen van medicijnen, werd de patiënten ook gevraagd hun leefgewoontes aan te passen

De groep patiënten bij wie de ziekte nog in een vroeg stadium zat, kreeg niet alleen medicijnen toegediend, maar ook een zeer specifiek en zorgvuldig dieet voorgeschreven:

  • Enkelvoudige koolhydraten werden volledig uit het dieet verwijderd.
  • Gluten en ultrabewerkt voedsel was verboden.
  • Naast het medicijn namen de patiënten ook bepaalde supplementen in, zoals vitamine D3, melatonine, methylcobalamine, visolie en co-enzym Q10.
  • Alle patiënten moesten minstens zeven uur per dag slapen.
  • Vrouwelijke patiënten die gestopt waren met hormoonvervangende therapie moesten hier weer mee beginnen.
  • Elke patiënt moest vier tot zes keer per week dertig minuten aan lichaamsbeweging doen.

Ongelooflijke verbeteringen

We willen je er nogmaals op wijzen dat deze behandeling het meest effectief was bij mensen bij wie de ziekte al een vergevorderd stadium bereikt had.

  • Neuropsychologische testen tonen aan dat het langetermijngeheugen van de patiënten tussen de drie tot 84% verbeterd was.
  • De woordenschat van de patiënten werd hersteld en ze waren beter in staat gezichten te herkennen.

Deze resultaten zijn hoe dan ook zeer bemoedigend. Toch zijn de onderzoekers zeer duidelijk over één essentieel aspect. Deze behandeling zou veel effectiever zijn als de patiënten van te voren door middel van genetische analyse gediagnosticeerd zouden zijn met een verhoogde kans op Alzheimer.

Met andere woorden, voordat er sprake is van de voornaamste symptomen.

In de praktijk is het echter moeilijk bij te houden

De familieleden van de negen patiënten die aan de studie meededen klaagden echter wel over hoe moeilijk het was om de behandeling goed bij te houden:

  • De patiënten moesten namelijk meerdere tabletten toegediend krijgen: het medicijn zelf en de verschillende vitamines en supplementen.
  • Het is helemaal niet makkelijk om ervoor te zorgen dat een patiënt met Alzheimer zeven uur per dag rust of dat hij elke dag aan lichaamsbeweging doet.

Daarom werd er een gecombineerde behandeling bedacht die niet duur is, maar wel vrij ingewikkeld. Desondanks zijn de resultaten zeer positief.

De onderzoekers hopen vooruitgang te blijven boeken op basis van de vooruitgang die ze reeds hebben bereikt. We wachten op nieuwe informatie…