Witlofschotel uit de oven met brie

Witlofschotel uit de oven met brie

Ik ben opgegroeid met AVG’tjes. Aardappelen, vlees en groente stond zeker 5 x per week bij ons op tafel (en in het weekend pasta, soep of bami). Dat was misschien niet altijd even spannend maar wel goed. Altijd vers en van prima kwaliteit. Wij hadden zelf een moestuin en voor de aardappelen gingen mijn ouders altijd naar de boer. Ik woonde immers op het platteland, dus boeren genoeg in de omgeving. Ze werden in jutezakken van zo’n 25 kilo tegelijk gekocht. Mijn vader was diegene die kookte bij ons thuis, hij schilde de aardappelen en maakte de groente schoon en braadde het vlees. Een witlofschotel uit de oven stond niet bij ons op tafel, alles werd gekookt en voorzien van wat specerijen of kaas. Simpel, maar wel lekker. Heel lang kon ik geen AVG meer zien (iets met een overkill), maar nu weet ik het wel weer te waarderen. En vind ik het leuk om er een creatieve draai aan te geven. Dat maakt het net iets spannender.

Lekker makkelijk

Het was dan ook mijn moeder die zei dat ik de aardappelen van CêlaVíta eens moest proberen. Als mijn moeder het zegt, dan geloof ik dat het goed zit. En ze had gelijk. Ik heb al diverse varianten geprobeerd en ze zijn allemaal lekker. Oma’s kruimige aardappelen smaken precies zoals ik ze vroeger kreeg. Ik vind ze niet alleen lekker, dat vindt de rest van Nederland ook. Ze zijn namelijk als lekkerste getest. En eerlijk is eerlijk, het is vooral ook heel makkelijk, want de aardappelen zijn al geblancheerd, dus je hoeft ze nog maar te koken en dan ben je klaar. Voor deze witlofschotel uit de oven maak ik er een zachte puree van. Yum!

Het was dan ook mijn moeder die zei dat ik de aardappelen van CêlaVíta eens moest proberen. Als mijn moeder het zegt, dan geloof ik dat het goed zit. En ze had gelijk.

Van boer tot bord

Wist je dat de aardappelen binnen 24 uur van boer tot op je bord kunnen liggen? Yes zo snel kan het gaan. De aardappelen (van Nederlandse bodem) worden gerooid, gewassen (met water uit eigen bron), geschild en geblancheerd. En daarna gaan ze meteen naar de supermarkt. Zo vers is het dus. Er worden verder ook geen kunstmatige toevoegingen en conserveermiddelen gebruikt. De houdbaarheid wordt verlengd door het blancheren (dat is kort koken in water). En dan heb je een dubbele win want het maakt dat de aardappel langer vers blijft en het zorgt voor gemak in de keuken. En dat laatste dat kan ik als drukke moeder zeker gebruiken. Vandaag deel ik het recept voor een witlofschotel met ham en kaas uit de oven, maar dan even anders. Ik gebruik namelijk Serranoham en brie. Een lekkere spannende combinatie, die nog steeds binnen 30 minuten op tafel staat.

 

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.

     

  2. Doe Oma’s kruimige aardappelen in een pan met water en zout en kook ze in 10 – 12 minuten gaar. Giet af. Voeg een scheutje warme melk en wat peper en zout toe en stamp de aardappelen tot een fijne puree.

     

     

  3. Halveer in de tussentijd de witlofstronkjes en verwijder de harde kern. Kook ze in 5 minuten gaar in water met zout.

     

     

  4. Verdeel de aardappelpuree over een ovenschaal. Wikkel een stronkje witlof in een plak Serranoham en verdeel deze over de puree. Snijd de brie en de appel in plakjes en verdeel deze over de witlofschotel.

     

     

  5. Garneer de schotel met wat walnoten en plaats deze voor ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven. De witlofschotel is klaar als de brie een beetje gesmolten is. Serveer meteen.

    Tip: drizzle een klein beetje honing over de witlof. Liever geen vlees? je kan de Serranoham ook achterwege laten.

     

Dit bericht is in samenwerking met CêlaVíta, lees mijn disclaimer.