Zalmrolletjes met ricotta en komkommer

Oh dit is me toch een lekker voorgerecht voor kerst! Ik heb zalmrolletjes met ricotta en komkommer gemaakt, lekker fris en licht. Ricotta is lichter dan roomkaas, maar je kunt natuurlijk ook voor het laatste kiezen. Ik heb de zalmrolletjes als voorgerecht gegeten, maar het is ook leuk om het als hapje of amuse te serveren.

Serveer er lekker vers gebakken brood bij en iedereen zal smullen aan tafel. Het citroenschilletje geeft extra frisheid aan het recept. Het is wel een aandachtspunt om de komkommer goed uit te laten lekken. Gebruik bij voorkeur ook niet het middelste gedeelte van de komkommer, deze bevat veel vocht. Het voordeel van deze rol is, dat je het al van te voren kunt maken, bewaar de rol tot gebruik in de koelkast.

Ingrediënten voor 4 personen

200 gr gerookte zalm
100 gr ricotta
1 komkommer
Rasp van 1 citroen
Peper en zout

Zo maak je het

Snij met een kaasschaaf of mandoline dunne plakken van de komkommer. Bestrooi ze met iets zout en leg ze tussen 2 keukenpapiertjes. Zorg dat de komkommer goed uitgelekt is.

zalmrolletjes met roomkaas

Neem een groot stuk vershoudfolie. Verdeel de zalm in de vorm van een grote rechthoek over de folie. Zorg dat de zalm netjes tegen elkaar aan ligt.

Breng de zalm op smaak met wat peper en zout.

Meng de ricotta met de rasp van de citroen en verdeel dit over de zalm.

zalmrolletjes

Verdeel de komkommer plakken over de zalm.

Rol de rol nu voorzichtig op. Dit doe je net als bij sushi, dus niet gewoon rollen, want dan komt het huishoudfolie er tussen te zitten. Je trekt het folie als het ware omhoog en dan rolt de zalm zich vanzelf op.

zalmrolletjes

Laat de zalmrol opstijven in de koelkast.

Snij de zalm voor gebruik met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Serveer 2 tot 3 rolletjes per persoon.

Besprenkel met een beetje olijfolie en serveer de zalmrolletjes met brood.

zalmrolletjes

fijnefeestdagen