Chufa plant
Horchata wordt gemaakt van de nootjes van de chufa plant, omdat ze onder de grond groeien worden ze ook wel aardamandelen genoemd. Vlakbij de fabriek zijn enorme plantages met deze planten. De plant ziet er uit als een gras en wordt ongeveer 30 cm hoog, het enige dat gebruikt wordt, zijn de nootjes die onder de grond groeien. De planten groeien hier heel goed, vanwege het zeeklimaat. Het grappige van dit plantje, is dat de nootjes, ook tevens de zaadjes zijn voor het planten van nieuwe exemplaren.
Drogen
Na het oogsten worden de nootjes gewassen en moeten ze drogen, dat gebeurt in deze witte huisjes die op de plantage staan. De nootjes worden gedurende 3 maanden gedroogd, waarbij ze 3 keer per dag omgedraaid worden, om zoveel mogelijk vocht te verliezen. Na het droogproces zijn ze klaar om er Horchata van te maken. Je kunt ze ook zo eten, het heeft iets weg van een zoete amandel.
Horchata maken
In de fabriek wordt de Horchata gemaakt. De chufa wordt nogmaals gewassen om onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden de nootjes in een grote zeef fijn gemalen. Tegelijkertijd wordt er water aan toegevoegd en wat overblijft is een ongezoet drankje, wat mij het meest doet denken aan amandelmelk. Ik vind het best lekker.
Zoet
Spanjaarden zijn dol op “dulce”, alles moet zoet. Daarom wordt er per liter Horchate, 93 gr suiker toegevoegd. Na het productieproces wordt de suiker toegevoegd en wordt de Horchata koel bewaard. Het is de bedoeling dat je dit drankje ijskoud drinkt en als je het helemaal op zijn Spaans wil doen, doop je er een Farton in (zoet langwerpig broodje). Ik moet zeggen dat ik de versie met suiker, echt veel te zoet vond, doe mij maar gewoon het natuurlijke product, dat is al lekker van zichzelf.
Ik kreeg 2 zakjes met chufas mee naar huis, de ideale aangelegenheid om dit zelf te maken. Ik heb zelf de suiker weggelaten, maar ik zal in het recept de versie met suiker laten zien.
Recept voor Horchata
250 gr chufas
1 liter water
93 gr suiker (of minder)
Zo maak je het
Laat de chufas een nachtje weken in een grote kom water.
Spoel de chufas af onder stromend water.
Pureer de aardamandelen met het water glad met een staafmixer of in een blender. Is het mengsel nog te droog, voeg dan wat extra water toe.
Zeef de horchata goed zodat alle stukjes achterblijven. Ik heb een hele fijne zeef gebruikt, maar je kunt dit ook met behulp van een kaasdoek doen.
Breng de horchata eventueel op smaak met suiker en zet hem weg in de koelkast.
Drink de horchata ijskoud met ijsblokjes.
Deze reis is is mij aangeboden door Visit Valencia.com en Tix, bekijk hier mijn disclaimer.