Zelf makreel roken op de barbecue

Zelf makreel roken op de barbecue is iets wat ik altijd al eens heb willen doen. Ik ben enorm fan van barbecuen, maar wist je dat je met heel veel bbq’s ook goed kan roken? Als je een bbq hebt met een deksel, kun je hem meestal ook gebruiken om vis of vlees mee te roken. Superleuk voor de afwisseling en bovendien erg lekker. Het lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Het is gewoon heel leuk om te doen. Ik hou heel erg van dat typische rokerige smaakje wat in de makreel trekt. Ben jij hier ook dol op? Lees dan snel even verder voor het recept.

Vis roken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten welke stappen je moet doorlopen. En als je het eenmaal een keer gedaan hebt, draai je je hand er niet meer voor om.

Smoke it baby

Wij maken deze gerookte makreel op de Weber Master-Touch GBS Premium. Dit is een houtskoolbarbecue met meerdere functies. Je kunt er natuurlijk op grillen, maar door het kogelvormige ontwerp, kun je er ook op roken. Hoe leuk is dat? Je hebt dus eigenlijk twee apparaten in één, een barbecue en een rookoven. Je kunt de functies apart van elkaar gebruiken, maar ook de combinatie is handig. Schroei bijvoorbeeld je vlees eerst kort dicht op de grill en rook het daarna langzaam door. Met handige accessoires zoals de pizzasteen en een wok kun je echt alle kanten op met deze bbq.

Zo moet het

Maar hoe gaat dat roken nu precies in z’n werk? Je hebt allereerst schoongemaakte verse makrelen nodig. Ik laat dit klusje graag aan mijn visboer over. Als je de makreel zo zou roken dan wordt hij vrij vlak van smaak, daarom ga ik de makreel eerst pekelen. Houd ongeveer 50 gr zout per liter water aan en laat de makrelen hier ongeveer 1,5 uur in pekelen. Je zou eventueel ook nog smaakmakers zoals laurier en jeneverbessen kunnen toevoegen. Vervolgens kan je ze op de barbecue leggen. Voor deze methode gaan we gebruik maken van indirecte warmte. Dit kan op meerdere manieren. Wij gebruiken de houtskoolring en warmteverdeler van Weber. Hiermee kun je de temperatuur constant laag houden en zo kun je de makrelen perfect low en slow garen. Door de warmteverdeler kun je ook de gehele oppervlakte van het grillrooster met indirecte warmte gebruiken. Handig!

Indirect grillen

Maar omdat niet iedereen deze accessoires in zijn bezit heeft delen we ook nog een andere methode met je. Hierbij grill je ook indirect door de briketten aan één kant van de barbecue te leggen en de vis in dit geval aan de andere kant. Hierdoor worden ze niet te heet en kunnen ze langzaam garen. De typische rooksmaak krijg je door houtsnippers toe te voegen. Er zijn diverse soorten houtsnippers verkrijgbaar, wij gebruiken in dit recept de houtsnippermix voor vis en schaal- en schelpdieren van Weber.

Vervolgens doe je het deksel van de bbq dicht en laat je de makreel zo’n 25 – 30 minuten roken op ongeveer 110 graden. In onderstaand recept neem ik je stap voor stap mee in het zelf roken van makreel op de barbecue. Kan bijna niet meer misgaan.

Ingrediënten voor 6 st.

  • 6 verse en schoongemaakte makrelen
  • 150 gr zout
  • 3 ltr water

Materiaaal

  • Weber Master-Touch GBS Premium E-5775
  • briketten
  • houtsnippers vis en schaal- en schelpdieren
  • lekbak

Zo maak je het

    1. Begin met het pekelen van je makrelen. Los 15o gr zout op in 3 liter water. Je kan het zout eerst oplossen in een klein beetje gekookt water en dan de rest van het water toevoegen. Leg de schoongemaakte makrelen in het pekelbad en laat dit zo’n 1,5 uur afgedekt staan in de koelkast. Haal ze vervolgens uit het pekelbad, spoel ze even af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier.
    2. Leg een laagje briketten aan de linkerkant van de ketel en steek deze met behulp van aanmaakblokjes aan. Of gebruik een brikettenstarter. Dit is een snelle en veilige manier om de briketten aan te steken. Leg in de andere helft van de barbecue een lekbakje.

      Bij gebruik van de houtskoolring
      Plaats de houtskoolring in het midden op het houtskoolrooster (onderin de ketel). Vul de ring met de briketten tot net onder de rand van de ring. Steek de briketten aan met behulp van aanmaakblokjes.

      Laat in de tussentijd de houtsnippers gedurende 30 minuten weken in een beetje water. Zorg ervoor dat de temperatuur van de barbecue de 100 – 110 graden bereikt, dit doe je door te spelen met de onderste schuif. Hoe breder je deze openzet, hoe meer zuurstof erbij komt en hoe warmer de barbecue wordt. In dit geval schuif je hem dus voor 75% dicht. Ook bepaalt de hoeveelheid briketten of kolen de warmte van de barbecue in dit geval is een enkel laagje dus voldoende. De kolen zijn klaar wanneer er grijze as op de kolen begint te vormen.

    3. Zodra de kolen wit uitslaan verdeel je de houtsnippers over de kolen. Zorg er voor dat ze vochtig zijn maar niet doordrenkt, want anders koelen de briketten teveel af.

      Bij gebruik van de houtskoolring
      Plaats nu de warmteverdeler gecentreerd op de houtskoolring. Leg een lekbakje op de warmteverdeler. Plaats het grillrooster in de hoogste stand in de ketel.

      Doe de deksel op de barbecue en zet de bovenste schuif in de deksel voor 75% dicht, je wilt de rook immers in de barbecue houden. Helemaal dicht is ook niet goed, want de stoffen moeten wel kunnen ontsnappen. Laat de bbq opwarmen tot een temperatuur van 100-110 graden.

    4. Zodra er rook ontstaat leg je de makrelen op het grillrooster boven de lekbak. Dus niet boven de briketten. Laat de makrelen gedurende 25 tot 30 minuten roken. Laat ze vervolgens afkoelen en eet ze lekker op of maak er een heerlijke rillettes van.

      En durf jij het aan om zelf makreel te roken?