Heb je wel eens geprobeerd om zelf yoghurt te maken? Als het antwoord nee is, zullen we je vertellen dat het een makkelijk en goedkoop proces is dat niet veel tijd in beslag neemt. Natuurlijke yoghurt bevat veel voedingsstoffen en is heel gezond voor je lichaam en heeft zelfs voordelen voor je uiterlijk.
Als je wilt weten hoe je zelf yoghurt kunt maken, lees dan de volgende aanwijzingen door en bekijk het stap-voor-stap recept, zodat je morgen kunt beginnen.
Hoe maak je zelf yoghurt?
Het is heel simpel. Je hebt er geen speciale benodigdheden voor nodig, het gaat snel en met wat oefening is het heel makkelijk.
Ingrediënten
- Melk (net zoveel als de yoghurt die je wilt maken)
- Eén bak pure yoghurt zonder suiker
- Glazen potten
- Een theelepel voor de maat
- Iets om de hitte mee op te vangen: krantenpapier, een geïsoleerde bak, een deken of iets vergelijkbaars
Stap voor stap instructies
- Begin met het opzij zetten van de hoeveelheid melk die je nodig hebt voor de hoeveelheid yoghurt die je wilt maken. Kies deze keer niet voor vetvrije of magere melk, tenzij je vanwege gezondheidsredenen geen melkvet mag eten.
- Maak de glazen potten schoon door ze samen met hun deksels tien minuten te koken.
- Meet een theelepel van de pure yoghurt af en doe dit vervolgens in een van de potten. Per pot heb je maar één theelepel nodig.
- Verwarm de melk op laag vuur totdat hij een temperatuur van 85° C heeft bereikt, waarbij je regelmatig met een schone lepel roert zodat het niet aan de bodem van de pan blijft zitten of gaat aanbranden. Dit duurt ongeveer tien minuten, dus wees alert.
- Haal de melk van het vuur en laat het afkoelen tot 45° C. Dit duurt ongeveer een half uur. Als het meer dan dat afkoelt, verwarm het dan opnieuw tot 45° C.
- Giet de melk in de glazen potten, waarbij je ze zo ver mogelijk vult, zodat er weinig ruimte overblijft voor lucht.
- Roer in de potten zodat de yoghurt goed mengt met de melk.
- Doe de deksels op de potten en zet ze op een plaats waar ze warm blijven. Je kunt ze in een krant wikkelen of ze in een doos zetten en met een deken bedekken. Laat ze ’s nachts staan zonder te roeren.
- Verwijder de potten van de bewaarplaats en laat ze tien minuten staan voordat je ze in de koelkast zet.
- Laat het in de koelkast staan gedurende vier uur of totdat hij dik geworden is. Idealiter moet je het twee dagen laten staan.
De voordelen van zelfgemaakte yoghurt
Een van de grootste voordelen van zelfgemaakte yoghurt is dat het geen toevoegingen of conserveringsmiddelen bevat en de voedingsstoffen gaan niet verloren door het commerciële proces. Zelfgemaakte yoghurt biedt de volgende voordelen:
- Het is makkelijk te verteren, waardoor mensen die lactose-intolerant zijn deze yoghurt ook makkelijk kunnen eten.
- Het is ideaal voor het bestrijden van infecties in het spijsverteringsstelsel, omdat het miljoenen levende bacteriën bevat die vol zitten met B-vitamines.
- De stoffen helpen bij het stabiliseren van de darmflora en micro-organismen in het spijsverteringsstelsel. De bacteriën zetten lactose om in melkzuur.
- Het is aangeraden voor mensen met diarree of problemen met constipatie, want het bestrijdt de effecten van schadelijke bacteriën in de darmen (die bijna altijd uit het voedsel komen dat je eet).
- Het bevat calcium, magnesium en fosfor, essentiële mineralen voor gezonde en sterke botten.
- Het kan helpen bij het verlagen van je cholesterol, het bevorderen van de vetabsorptie en het verlichten van de negatieve bijwerkingen van antibiotica.
- Het is geweldig voor de gezondheid van je huid, want het brengt zachtheid, bevordert regeneratie en draagt bij aan een betere gezondheid en schoonheid.
- Het kan als peeling gebruikt worden, waarbij het de poriën schoonmaakt en dode huidcellen verwijdert.
- Verschillende studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van yoghurt kan helpen het risico van vaginale infecties te verminderen. Je kunt dit product rechtstreeks toepassen op het vaginale gebied om schimmelinfecties te bestrijden.
- Yoghurt bevat dezelfde hoeveelheid kalium als een banaan en dezelfde hoeveelheid eiwit als een ei of 30 gram vlees.
- Regelmatige consumptie van zelfgemaakte yoghurt kan ook bijdragen aan de versterking van je immuunsysteem.