Endometriose komt doorgaans voor bij vruchtbare vrouwen en kan zich ontwikkelen nadat een meisje voor de eerste keer ongesteld is geworden. Maar wat zijn de symptomen van endometriose?
De meest ernstige symptomen doen zich vooral voor wanneer een vrouw tussen de vijfentwintig en vijfendertig jaar oud is. Er bestaat geen geneesmiddel voor deze aandoening. Er bestaan gelukkig wel een paar manieren om de aandoening te behandelen die de leefkwaliteit van degene die er last van heeft kunnen verbeteren.
Om er zeker van te zijn dat medische procedures effectief zijn, is het belangrijk om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen en een gezond dieet aan te houden.
Naast de groei en ontwikkeling van endometriumweefsel in het vrouwelijke voortplantingskanaal en de gebieden rondom, veroorzaakt endometriose ook andere symptomen die aan kunnen geven dat het tijd is om een afspraak te maken bij een gynaecoloog.
Zeer pijnlijke menstruatie
In de meeste gevallen zijn menstruatiekrampen die veel heftiger zijn dan normaal een van de eerste symptomen van endometriose.
Deze aandoening wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van cellen die tegen de binnenste laag van de baarmoederwand groeien. Dit staat bekend als het endometrium. In het geval van endometriose kunnen deze cellen ook aan de buitenkant van de baarmoeder aangetroffen worden, alsook in de buurt van de:
- eierstokken
- blaas
- darmen
Tijdens de menstruatie worden deze cellen via de schede uit het lichaam gedreven. Vrouwen met endometriose hebben op alle plaatsen waar er endometriumcellen groeien last van bloedingen en ontstekingen. De menstruatie wordt hierdoor nog pijnlijker.
Soms kan het lijken alsof de pijn geen duidelijke oorzaak heeft. Waarschijnlijk weet je al dat menstruatiekrampen voor de meeste vrouwen gewoon een gegeven zijn waar ze mee moeten leven. Wees desalniettemin oplettend als je menstruatiekrampen een keer veel pijnlijker zijn dan normaal.
Beschrijf je symptomen aan je gynaecoloog, zodat hij/zij de oorzaak kan analyseren en je de beste behandeling kan voorschrijven.
Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
Omdat endometriose gevolgen kan hebben voor meerdere organen in het bekkengebied, zal seksueel contact op ontstoken plekken pijn veroorzaken. Sommige vrouwen zijn zich bewust van dit symptoom, maar vrezen misschien dat er iets anders mis met ze is wanneer ze deze pijn voelen.
Vergeet nooit dat seks eigenlijk alleen maar genot zou moeten bieden – nooit pijn. Als je dus wel pijn voelt tijdens seks dan betekent dit dat er iets mis is. Maar weinig vrouwen weten dat dit één van de symptomen van endometriose kan zijn.
Hoe weet je of de pijn die je voelt tijdens geslachtsgemeenschap werkelijk verbonden is aan deze aandoening? Hoe weet je of het ongemak dat je ervaart wel of niet normaal is?
Enkele eigenschappen van de pijn verbonden aan endometriose zijn:
- Cyclische pijn
- De pijn is erg intens
- De pijn neemt progressief toe
- Het is soortgelijk aan de pijn die je voelt tijdens je menstruatie
- Gebruikelijke pijnstillers bieden weinig verbetering
Onvruchtbaarheid
Nog een vrij onbekend symptoom van endometriose is dat het ervoor kan zorgen dat vrouwen moeilijk zwanger raken. Veel vrouwen die problemen hebben met hun vruchtbaarheid komen erachter dat ze last hebben van endometriose.
Dit verband wordt veroorzaakt door de verstopping die het endometriumweefsel dat aan de buitenkant van de baarmoeder groeit veroorzaakt.
Chronische bekkenontsteking kan verhinderen dat het embryo zich in de baarmoeder kan nestelen. Als dit de oorzaak is van je onvruchtbaarheid, dan kan de vruchtbaarheid gelukkig weer hersteld worden door de juiste behandeling toe te passen.
Je zult wel veel geduld en controle nodig hebben. Zorg ervoor dat je langs gaat bij je gynaecoloog en volg alle instructies die hij/zij je geeft wat betreft medicijnen en tijdstippen van inname nauwkeurig op.
Darmproblemen en pijn tijdens de menstruatie
Doordat de darmen zich in het bekkengebied bevinden, worden ze doorgaans ook beïnvloed door endometriose.
Tijdens de menstruatie kunnen laesies van het endometrium op je darmen ontsteking en pijn veroorzaken. Dit kan ook geassocieerd worden met je volgende symptomen:
- Darmgas
- Opgeblazenheid
- Heftige menstruatiekrampen
- Bloederige ontlasting
- In ernstige gevallen darmobstructie
Als je last hebt van deze symptomen, ga dan meteen langs bij je dokter. Hij/zij kan de problemen onderzoeken en je doorverwijzen naar de juiste specialist.
Pijn bij het plassen
Net als de darmen bevindt ook de blaas zich in het gebied dat meestal beïnvloed wordt door aandoeningen als endometriose. Als gevolg kan je tijdens je menstruatie last krijgen van enkele van de volgende symptomen. Het is mogelijk dat de pijn heftiger wordt tijdens het plassen en er kan zelfs bloed in je urine zitten.
In ernstige gevallen kan endometriose gevaarlijk zijn voor de urineleiders, de buizen die de urine van de nieren naar de blaas leiden. Bovendien kan de aandoening zelfs invloed hebben op je nieren.
Chronische bekkenpijn
Zoals we aan het begin van dit artikel ook al uitlegden, kunnen de symptomen van endometriose betrekking hebben op meerdere organen in het bekkengebied en zich in de loop van vele jaren ontwikkelen. Naarmate de tijd verstrijkt kun je last beginnen te krijgen van voortdurende pijn, niet meer alleen tijdens de menstruatie.
Deze aandoening is bekend als chronische bekkenpijn. Het kan veel invloed hebben op de leefkwaliteit van degene die er last van heeft, doordat het haar op diverse vlakken kan belemmeren zoals:
- professionele carrière
- persoonlijke leven
- seksuele leven
Let op de symptomen van endometriose
Tot slot is het belangrijk om te zeggen dat je dingen niet uit moet stellen tot morgen. Als je last hebt van één van de symptomen die we in dit artikel hebben behandeld, vertrouw dan op je intuïtie en raadpleeg een dokter. Als je te lang wacht, dan kunnen deze symptomen je dagelijkse bezigheden gaan belemmeren.
Daarnaast zet je wellicht je toekomstige gezondheid op het spel door niet te luisteren naar hetgeen je lichaam je probeert te vertellen. Neem geen genoegen met behandelingen die slechts de pijn en het ongemak aanpakken.
Het is het beste om de ware oorzaak van het probleem gelijk vanaf het begin aan te pakken om te voorkomen dat het probleem erger wordt.