Indigestie is een aandoening die zich over het algemeen voordoet wanneer:
- Iemand te veel heeft gegeten
- Iemand te snel heeft gegeten
- Wanneer iemand bijvoorbeeld dingen heeft gegeten waar hij een intolerantie voor heeft
In het geval van indigestie krijgt iemand last van pijn, een brandend gevoel of een zwaar gevoel in de bovenbuik. In de meeste gevallen komt het probleem plotseling opzetten en kan het dus gemakkelijk worden opgelost met eenvoudige middeltjes en een gezond dieet.
Sommige mensen krijgen echter last van chronische indigestie, waarbij de symptomen zich veel vaker en veel intenser voordoen. In dit geval is het erg belangrijk om goed te letten op de waarschuwingstekens en anderzijds zo snel mogelijk een dokter te raadplegen om de oorzaak te achterhalen.
Indigestie kan ook een symptoom zijn van iets anders
Soms kan het namelijk zo zijn dat er een andere ziekte schuilgaat achter de indigestie die ook veel te maken heeft met de maag.
Daarom is het ook zo belangrijk om te letten op de steeds terugkerende symptomen en om iets meer te leren over de ziektes en aandoeningen die achter deze vorm van ongemak schuil kunnen gaan.
Maagzweren
Dit zijn zweren die ontstaan in het slijmvlies van de maag en de darmen. Dit probleem kan door meerdere dingen worden opgewekt, zoals:
- Misbruik van ontstekingsremmende medicijnen.
- Het drinken van te veel alcohol of tabaksconsumptie.
- Te veel maagzuur.
- Een infectie veroorzaakt door de Helicobacter Pylorie-bacterie.
Wanneer een maagzweer nog klein is, valt hij vaak bijna niet op. Toch is het ook in dit geval belangrijk om het probleem te behandelen, zodat de maagzweer niet groter kan worden en uiteindelijk zelfs heftige bloedingen kan veroorzaken.
Gastritis
Dit is een van de maag-darmaandoeningen die vaak in verband worden gebracht met terugkerende indigestie. Dit komt door de symptomen die dit probleem veroorzaakt.
In het geval van gastritis raakt bijvoorbeeld het slijmvlies aan de binnenkant van de maag geïrriteerd of ontstoken. Dit probleem kan ofwel acuut op komen zetten, ofwel chronisch zijn.
De symptomen die gastritis veroorzaakt zijn:
- Buikpijn
- Ontsteking
- Misselijkheid en braken
- Brandend maagzuur
De mogelijke oorzaken van gastritis zijn onder andere:
- Het eten van zeer koud, heet of pittig voedsel.
- het aanhouden van een zeer vetrijk dieet .
- Voedselallergieën
- Het slikken van te veel medicijnen.
- Het ervaren van extreme stress.
- Het drinken van alcoholische dranken.
Maagkanker
Hoewel gewone indigestie doorgaans niet wijst op maagkanker, kunnen de symptomen ervan in sommige gevallen wel de eerste waarschuwingstekens zijn.
Maagkanker ontwikkelt zich in eerste instantie altijd in het slijmvlies van de darmen. Naarmate de tumor groeit, begint hij ook andere symptomen te veroorzaken, zoals het braken van bloed, onverklaard gewichtsverlies en vermoeidheid.
De European Oncological Society waarschuwt dat mannen meer risico lopen om deze ziekte te ontwikkelen dan vrouwen en dat dit risico vanaf het zestigste levensjaar alleen maar groter wordt.
De mogelijke oorzaken van maagkanker zijn:
- Genetische abnormaliteiten
- Helicobacter Pylorie infectie
- Obesitas
- Roken
- Het consumeren van te veel zout
Hyperthyreoïdie
Dit is een aandoening die de schildklier aantast. Over het algemeen hebben vooral vrouwen last van hyperthyreoïdie, met name vrouwen die vijftig jaar of ouder zijn. In het geval van deze aandoening maakt de schildklier minder schildklierhormonen aan, terwijl deze hormonen juist van essentieel belang zijn voor:
- De Stofwisseling
- Bloedsomloop
- Spijsvertering
Dit verklaart waarom problemen met de spijsvertering verdwijnen op het moment dat men erachter is gekomen dat deze problemen veroorzaakt werden door veranderingen in de schildklier.
Deze maagsymptomen gaan doorgaans gepaard met plotselinge gewichtstoename, vermoeidheid, angst en in ernstigere gevallen ook geheugenverlies of hartinsufficiëntie.
De ziekte van Parkinson
Deze degeneratieve ziekte heeft ook invloed op het zenuwstelsel en tast de signalen die de hersenen uitzenden aan. Wanneer deze ziekte vervolgens de perifere zenuwen aantast, dan kan het spijsverteringskanaal geen signalen ontvangen van de hersenen of deze signalen niet goed ontvangen, waardoor de spijsvertering niet meer naar behoren kan functioneren.
Diabetes
Een verhoogde bloedsuikerspiegel heeft een hoop te maken met verschillende maag-darmaandoeningen. Dit komt doordat dit ervoor zorgt dat de maag zwaarder belast wordt, waardoor het de bewegingen in het spijsverteringskanaal kan veranderen en er zo voor kan zorgen dat voedsel niet goed door dit kanaal kan bewegen.
Ook is het zelfs zo dat vijftig procent van de mensen die last hebben van diabetes ook last heeft van terugkerende problemen met indigestie.
Galblaasontsteking
Cholecystitis, ook wel galblaasontsteking, wordt gekenmerkt door heftige buikpijn die door kan stralen naar de rug of onder het rechter schouderblad.
Deze aandoening doet zich voor wanneer er gal vast komt te zitten in de galblaas, vrijwel altijd doordat er sprake is van een galsteen die een blokkade veroorzaakt en zo voorkomt dat het gal uit de galblaas naar de dunne darm kan stromen. Naarmate er steeds meer gal vast blijft zitten achter de blokkade, veroorzaakt dit irritatie en druk in de galblaas, waardoor de galblaas ontstoken of zelfs geïnfecteerd kan raken.
Als de buikpijn en andere symptomen van indigestie zeer heftig zijn, dan is het erg belangrijk om meteen een dokter te raadplegen. Wanneer je dit probleem namelijk negeert, kan het chronisch worden.