Zijn zoetstoffen schadelijk voor je gezondheid?

Het merendeel van de producenten van bewerkte voedingsmiddelen en dranken gebruikt kunstmatige zoetstoffen bij hun productie. Op die manier trekken ze klanten aan die zich zorgen maken over hun gewicht en die geen suiker willen eten omwille van de grote hoeveelheid calorieën.

Zoetstoffen worden ook dagelijks in veel huishoudens gebruikt. Vandaag gaan we echter kijken of deze nu echt schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Bestaat er een light-vorm van suiker?

Het is volledig onmogelijk om een natuurlijke suiker met minder calorieën te onttrekken en dus is een zoektocht daarnaar nutteloos. Jammer genoeg geloven veel mensen dat er wel zoiets bestaat.

De befaamde “light-suiker” of “dieetsuiker” bestaat dus met andere woorden niet. Het gaat in die gevallen om een kunstmatig mengsel, waarbij een grote hoeveelheid witte suiker gemengd wordt met een kleinere hoeveelheid sucralose. Het eindresultaat is een product dat zoet smaakt, maar dus allesbehalve natuurlijk is.

Kunnen zoetstoffen een schadelijk effect hebben op de gezondheid?

Zoetstoffen of smaakstoffen kunnen componenten of substanties bevatten die een invloed hebben op het lichaam. Ze kunnen voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen, waarvan de volgende het opvallendst zijn:

  • Wazig zicht
  • Spasmes
  • Geheugenverlies
  • Gehoorverlies
  • Hoofdpijnen

Daarom heeft de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) (een organisatie die verantwoordelijk is voor het testen van elke zoetstof) geadviseerd dat we bijzondere maatregelen nemen voor een dagelijkse consumptie van elke zoetstof die te verkrijgen is op de markt. 

Kan je gewicht verliezen zonder zoetstoffen te gebruiken?

Het is belangrijk om je tijd te nemen om een volledige en degelijke evaluatie te maken om te ontdekken welke voordelen kunstmatige voedingsstoffen in je leven kunnen hebben. Wanneer de enige reden die je kan bedenken je gewicht is, moet je weten dat dit niet de manier is om gewicht te verliezen. Daarvoor zijn namelijk effectievere methodes nodig, zoals bijvoorbeeld een goede sportroutine om je gewicht en je gewenste kledingmaat te behouden. Het is ook noodzakelijk om een gezond dieet te volgen.

Wanneer je de zoetstoffen gebruikt vanwege gezondheidsredenen (zoals bijvoorbeeld diabetes), kan je het beste een specialist raadplegen, zodat die voor jouw lichaam de beste zoetstof kan aanraden. Ook kan die je helpen om een lijst van voedsel op te stellen dat alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt voor een gezonde levensstijl.

Wanneer je, om welke reden dan ook, nog steeds vragen hebt over de consumptie van kunstmatige zoetstoffen en of deze geschikt zijn of niet, kunnen we je enkel aanraden er niet te veel van te consumeren. Ook kan je opteren voor een natuurlijke zoetstof, zoals honing of stevia.