Wanneer baby’s net geboren zijn, ontwikkelen ze pas een vast slaappatroon als ze ongeveer zes maanden oud zijn. Tot die tijd slapen ze meestal om de drie uur en worden ze huilend wakker. Natuurlijk wil je weten wat je kunt doen om je baby te helpen om beter te slapen.
Pasgeborenen kunnen geen onderscheid maken tussen dag en nacht. Dit is een mogelijke verklaring voor het feit dat ze zo kort slapen. Maak je echter geen zorgen. Na de eerste paar weken kunnen ze het verschil leren. Zodoende kan je een goed slaappatroon voor hen creëren.
Het kan heel moeilijk zijn om je aan te passen aan je nieuwe realiteit. Je baby wordt wakker en je moet uit bed komen en doen wat je kunt om hem weer in slaap te krijgen. Wat als je hem echter niet in slaap kunt krijgen? Hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, kan je na verloop van tijd je baby laten genieten van zijn slaap.
Laat dit alles echter niet ten koste gaan van de vreugde van het ouderschap! Je kindje zal maar voor een beperkte tijd een baby zijn. In dit artikel geven we een aantal aanbevelingen om je baby te helpen om beter en vrediger te slapen.
Zo kan je je baby helpen om beter te slapen
1. Leer de lichten te gebruiken in hun slaapkamer
Verlichting is als een schakelaar die ons wakker maakt, terwijl de duisternis voedsel voor de slaap is. Daarom moet je baby’s overdag in het licht houden en ’s nachts in het donker, zodat ze eraan gewend raken.
- Overdag: laat het zonlicht je huis binnen. Open de gordijnen en enkele ramen.
- ’s Nachts: verlaag de intensiteit van de lichten voor het slapen gaan.
- Je kan nog steeds kleine nachtlampjes gebruiken, zolang ze niet te fel zijn.
2. Leg ze in hun bedje voordat ze volledig in slaap vallen
In het begin kan dit best moeilijk zijn, vooral als je borstvoeding geeft, wat het moment is waarop veel baby’s in slaap vallen. Het beste is om ze te voeden en te aaien tot ze in slaap beginnen te vallen. Laat ze echter niet volledig in slaap vallen in je armen. Ze worden dan mogelijk wakker als je ze in hun bedje legt.
3. Ga niet direct naar ze toe als je gejammer hoort
Je hoeft niet elke keer naar hen toe te rennen, als je ze een beetje hoort snikken. Doe je dit wel, dan wennen ze er alleen maar aan om vaker wakker te worden, wetende dat je altijd naar ze toekomt.
Wacht in plaats daarvan een paar minuten om te zien of ze in staat zijn om zichzelf een beetje te kalmeren en misschien weer in slaap te vallen. Als dit niet gebeurt, ga dan naar hen toe voordat ze nog meer gaan huilen.
4. Wees geduldig
Als je baby eenmaal gewend is om elke keer meerdere uren te slapen, is het mogelijk dat ze ’s nachts weer huilend wakker worden. Als dit gebeurt, raak dan niet in paniek. Dit is volkomen normaal als ze ’s middags lang hebben geslapen of als ze koorts hebben.
Enkele trucs om je baby te helpen om beter te slapen
- Houd ze rustig in een stille kamer.
- Probeer ze niet te veel te stimuleren als ze in slaap vallen.
- Speel overdag veel met ze. Als je een huisdier hebt, betrek die er dan ook bij. Op die manier is het voor hen beiden leuk. Ze zullen aan het einde van de dag zo moe zijn, dat ze veel sneller in slaap vallen.
- Als ze midden in de nacht wakker worden, doe het licht dan niet meteen aan en neem ze ook niet mee naar een lichtere kamer.
- Wees consistent met de bedtijd.
- Zorg er altijd voor dat ze zich op hun gemak voelen als ze naar bed gaan.
- Geef ze voor het slapen gaan een bad.
Ter afsluiting
Wees geduldig en geef ze de tijd om zich aan te passen om meer dan drie uur per keer te slapen. Alle ouders dromen dat hun baby veel beter slaapt en de hele nacht door slaapt zonder wakker te worden. Dit heeft echter niets te maken met geluk of genetica. Het is het belangrijkste om goede gewoonten met je kind te creëren.
Als je een moment vaststelt om naar bed te gaan en ze laat wennen aan wakker zijn overdag en ’s nachts slapen, dan ga je de goede kant op. Probeer deze aanbevelingen om je baby te helpen om beter te slapen en geniet van deze fase van het leven van je kind.