De gedachte alleen al dat je op elk moment een hartaanval kan krijgen is angstaanjagend. De nasleep kan immers vaak fataal kan zijn. Maar onvoorbereid zijn is nog erger, vooral als je alleen bent. Lees daarom deze tips waarmee een hartaanval overleven realiteit kan zijn.
Weten hoe je moet reageren op symptomen van een hartaanval kan cruciaal zijn om je leven te redden. In veel gevallen is het moeilijk om iets te doen wanneer je alleen bent. Maar als je deze aanbevelingen opvolgt is de kans op een hartaanval overleven groter. Je moet natuurlijk wel tijdig medische hulp krijgen!
Is een hartaanval hetzelfde als een hartstilstand?
Het is belangrijk om eerst het verschil tussen een hartstilstand en hartaanval duidelijk te maken. Dat doen we voordat we vertellen hoe een hartaanval overleven überhaupt mogelijk is. Veel mensen maken immers vaak de fout door te denken dat ze hetzelfde zijn.
Maar dat is eigenlijk niet het geval. Zowel een hartstilstand als een myocardinfarct (de medische term voor een hartaanval) worden veroorzaakt door een slechte bloedsomloop en onvoldoende bloedtoevoer. Toch zijn de symptomen verschillend.
Een hartstilstand ontstaat wanneer de bloedsomloop in het lichaam vertraagt. Dat zorgt ervoor dat de samentrekkingen van het hart onregelmatig of verzwakt worden.
Als een gevolg ontvangt het lichaam niet meer genoeg zuurstof waar het nodig is. De persoon verliest daardoor zijn of haar bewustzijn wanneer dit de hersenen begint te beïnvloeden.
Een hartaanval of myocardinfarct ontstaat daarentegen wanneer de bloedstroom naar een specifiek onderdeel van het hart minder wordt. Dat wordt vaak veroorzaakt door een verstopte slagader. Als een gevolg begint het weefsel in dit deel van het hart af te sterven.
Als dit onbehandeld blijft kan deze aanpassing van toevoer van bloed en zuurstof ernstige schade aan de hartspier veroorzaken. Symptomen die vaak geassocieerd kunnen worden met hartaanvallen fungeren als vroegtijdige waarschuwingstekens.
Dat zijn onder andere: borstpijn, kortademigheid, hartkloppingen, overtollig zweten, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en nog meer.
Nu ken je de verschillen tussen een hartstilstand en hartaanval weet. Wat volgt zijn tips om je overlevingskans te vergroten als je een hartaanval krijgt wanneer je alleen bent. Er is geen waterdichte methode is om een hartaanval te overleven. Toch kan hetgeen wat we hieronder met je gaan delen nog steeds je leven redden.
Hoe kun je een hartaanval overleven?
- Het eerste wat je moet doen, is 112 bellen als je een ongewone pijn en ongemak in het gebied van je hart voelt. Neem direct contact op met je reguliere dokter als er al een ziekte bij je vastgesteld is. Stop meteen aan de kant van de weg als je aan het autorijden bent en de symptomen ervaart. Bel daarna zo snel mogelijk 112.
- Probeer nooit zelf naar een ziekenhuis of kliniek te rijden. Het maakt niet uit hoe dicht je er in de buurt woont. Je kan het bewustzijn verliezen tijdens het rijden, een ongeluk veroorzaken en jezelf en anderen verwonden.
- Als je al medicijnen gebruikt om je hartziekte onder controle te houden, dan is het mogelijk dat je een bètablokker hebt. Neem er één in terwijl je op hulp wacht.
- Is dit je eerste hartaanval? Dan zou je zo snel mogelijk een aspirine moeten kauwen en doorslikken. Aspirines helpen om bloedproppen te vermijden. Ze bevorderen ook de bloedstroom door de wanden van de slagaders te ontspannen. Dit kan helpen om te voorkomen dat het probleem erger wordt terwijl je wacht.
- Wanneer mogelijk moet je zo min mogelijk bewegen, aangezien je zodoende voorkomt dat je druk op je hartspier uitoefent.
- Sla jezelf tegen de borst boven je hart wanneer je dit kan. Dit voorkomt dat het hart te veel in hoeft te spannen om te pompen. Dit is erg moeilijk om zelf te doen en is effectiever als iemand het voor je doet.
Enkele opmerkingen tot slot
Nu weet je welke stappen je zou moeten ondernemen om te reageren op een hartaanval wanneer je alleen bent. Maar waarom was het verschil tussen een hartstilstand en hartaanval dan zo belangrijk?
De kans is groot dat de meeste van jullie wel eens online of tijdens een cursus wat gelezen hebben over cardiopulmonaire resuscitatie (CPR). Dat mag je namelijk alleen doen bij een hartaanval.
Deze methode heeft al veel levens gered. Toch is het belangrijk om te weten dat die niet geschikt is om een hartstilstand te behandelen. Vaak leggen de artikelen over dit onderwerp de verschillen tussen de twee niet uit. Een hoop mensen blijft dus onzeker over wat ze zouden moeten doen. Hopelijk heeft dit artikel het duidelijker voor je gemaakt!