Wanneer je jezelf bezeert, dan moet je de wond desinfecteren om mogelijke infecties en ernstige consequenties te voorkomen. Je huid fungeert als een barrière om virussen en schadelijke stoffen uit je lichaam te houden.
Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je een wond moet desinfecteren en goed schoon moet maken. Bij ernstige wonden moet je na de eerste zorgen ook altijd een dokter raadplegen.
Stappen om een wond te desinfecteren
1. Voorbereiding
- Voordat je een wond aanraakt en begint schoon te maken, moet je eerst je handen goed wassen met zeep en water.
- Kook water om de instrumenten, die je nodig hebt om de wond te behandelen, steriel te maken (pincet, schaar, etc.).
- Gebruik latex handschoenen om ervoor te zorgen dat de wond nooit in contact komt met je handen, aangezien dit tot een infectie kan leiden.
2. De wond schoonmaken
Als de wond niet erg diep is, was hem dan gewoon met zeep en water (zorg ervoor dat het antibacteriële zeep is). Als hij wel diep is, gebruik dan een ander desinfecterend middel (zoals waterstofperoxide of chloorhexidine).
Wanneer je geen middel om de wond te desinfecteren bij de hand hebt, dan kan je die makkelijk maken: kook water en zout. Je kan jodium en ontsmettingsalcohol rondom de wond gebruiken om hem schoon te maken.
Giet geen van beide rechtstreeks op de wond, aangezien je dan het weefsel kan beschadigen en zodoende het normale herstel kan vertragen.
Als het aangetaste gebied teveel verontreinigd is door stukjes en beetjes van dingen, gebruik dan een pincet om deze eruit te halen en maak daarna het gebied schoon.
3. Verdere ontsteking voorkomen
Breng een ontstekingsremmer (of een ontsmettingsmiddel of een antisepticum) aan nadat je de wond helemaal schoon hebt gemaakt, om het gebied op te drogen en te helpen om beschadigd weefsel te herstellen. Doe je dit niet, dan zal het langer duren voordat de wond geneest.
4. Genezing
Het is veel beter dat wonden genezen door aanraking met de lucht. Som moeten ze echter beschermd worden om volledig te sluiten. Voor zulke wonden kan je een gaasje of een andere zachte en hypo-allergene stof gebruiken om het gebied te beschermen. Vervang het elke dag.
Op deze manier kan je de wond elke keer controleren en zien of deze meer vocht nodig heeft of juist meer moet opdrogen. Zo garandeer je een volledige behandeling voor je huid en lichaam.